Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън заяви в сряда, че администрацията на президента Джо Байдън е обезпокоена от ролята на Русия във Венецуела и възраждането на нейната дейност в Куба. "Споделям тази загриженост", каза той в изслушване на комисията по външни работи на Камарата на представителите, когато го попитаха за участието на Москва, предадоха "Ройтерс", ТАСС и израелски медии.

"Виждаме това във Венецуела. Видяхме, мисля, че възраждането на руското присъствие и активност в Куба продължи през последните няколко години и сме много внимателни към това.", каза той.

Припомняме, че миналата седмица Блинкън в телефонен разговор с лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо обсъди ситуацията в Боливарска република Венецуела.

Блинкън разговаря с Гуайдо

Блинкън разговаря с Гуайдо

Ситуацията във Венецуела е била основната тема

"Блинкън подчерта значението на връщането към демокрацията във Венецуела чрез свободни и честни избори. Държавният секретар ... описа нашите усилия да работим със съмишленици, включително ЕС, групата от Лима, Организацията на американските държави и Международната контактна група за увеличаване на многостранния натиск... за мирен демократичен преход", - се казва в съобщението.

Освен това страните обсъдиха хуманитарната ситуация във Венецуела. "Държавният секретар Блинкън приветства усилията за намиране на решения за облекчаване на страданията на венецуелците и обяви намерението на САЩ да продължат да оказват помощ", добави външното министерство.

През последните месеци Венецуела и ЕС са в дипломатическа война, заради подкрепата на Общността за опозицията в латиноамериканската страна.

Друга тема, която бе засегната по време на изслушването на държавния секретар, е Иран. Няма отстъпки на САЩ, топката е в двора на Иран, отсече той.

"Имаме фундаментални проблеми с действията на Иран по цяла поредица от въпроси, независимо дали това е подкрепа за тероризма, дали това е програма за балистични ракети - страната е все по-опасна, независимо дали с това дестабилизира действия в целия регион. Иран с ядрено оръжие вероятно ще действа с още по-голяма безнаказаност .", изрази той тревогата си.

Новата американска администрация очаква конструктивни предложения от иранските власти в отговор на потвърдената отново готовност на Вашингтон да преговаря по ядрения въпрос с Техеран. Това обяви преди дни на редовен брифинг за журналисти шефът на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, коментирайки данните за началото на обогатяването на уран в новите центрофуги в Натанц. Говорителят на външното министерство на САЩ първо повтори, че търпението на Вашингтон по този въпрос не е неограничено, както преди това предупреждаваха американските власти.

Блинкън критикува Русия, обмисля санкции срещу КНДР

Блинкън критикува Русия, обмисля санкции срещу КНДР

Руското правителство допуска голяма грешка

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп реши през 2018 г. да оттегли Вашингтон от ядрената сделка с Иран. Това споразумение беше подписано с Иран от петимата постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия през 2015 г. с цел разрешаване на кризата около ядрените амбиции на режима на аятоласите. Настоящият американски лидер Джо Байдън многократно сигнализира за готовността си да върне Съединените щати в ядрената сделка. Въпреки това досега американското правителство не е направило практически никакви значителни стъпки в тази посока.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви по-рано, че САЩ са отворени за дипломатически диалог с Иран, но не възнамеряват да смекчат едностранните санкции, наложени на Техеран.

Блинкън повтори позицията си, че САЩ се противопоставят на разследването на Международния наказателен със срещу Израел. "Остава нашето мнение, че юрисдикцията е запазена, когато дадена държава се съгласи с нея или ако има сезиране от Съвета за сигурност на ООН", каза Блинкен. "Нито е вярно в случая с Израел и палестинския въпрос, нито е вярно в случая на САЩ в Афганистан."

За неотдавнашните споразумения за нормализация между Израел и четири арабски държави по време на администрацията на Тръмп, Блинкен каза: "Приветстваме стъпките, предприети за нормализиране с Израел от редица страни, включително Обединените арабски емирства, Бахрейн, Судан и Мароко. Те са много важни и ние искаме да надграждаме върху тях. "

САЩ и Израел искат мир и просперитет в Близкия изток

САЩ и Израел искат мир и просперитет в Близкия изток

Съюзници сближават позиции