Новата американска администрация очаква конструктивни предложения от иранските власти в отговор на потвърдената отново готовност на Вашингтон да преговаря по ядрения въпрос с Техеран. Това обяви на редовен брифинг за журналисти шефът на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, коментирайки данните за началото на обогатяването на уран в новите центрофуги в Натанц.

Говорителят на външното министерство на САЩ първо повтори, че търпението на Вашингтон по този въпрос не е неограничено, както преди това предупреждаваха американските власти, уточнява АП.

Байдън преговарял с Иран за ядрена сделка

Байдън преговарял с Иран за ядрена сделка

Нова инициатива на Белия дом

Нед Прайс обаче отказа да обясни колко дълго сегашното правителство на САЩ е готово да чака. "Не бих искал да давам прогноза. Бих повторил също, че направихме предложение, направихме предложение за добросъвестно взаимодействие с Иран в преговорите във формата пет плюс един. Видяхме различни публични коментари на иранци по този въпрос. Очакваме конструктивно предложение от Техеран, "отбеляза Нед Прайс.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп реши през 2018 г. да оттегли Вапингтон от ядрената сделка с Иран. Това споразумение беше подписано с Иран от петимата постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия през 2015 г. с цел разрешаване на кризата около ядрените амбиции на режима на аятоласите. Настоящият американски лидер Джо Байдън многократно сигнализира за готовността си да върне Съединените щати в ядрената сделка. Въпреки това досега американското правителство не е направило практически никакви значителни стъпки в тази посока.

Германия очаква връщане на САЩ към иранската ядрена сделка

Германия очаква връщане на САЩ към иранската ядрена сделка

Заедно с Франция и Британия се готвят за период на интензивна дипломация с Байдън

Президентът на Иран Хасан Рохани предупреди на 2 март в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, че ядрената сделка не подлежи на договаряне и единственият начин да бъде запазен е вдигането на санкциите от Вашингтон срещу Техеран. Междувременно прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви по-рано, че САЩ са отворени за дипломатически диалог с Иран, но не възнамеряват да смекчат едностранните санкции, наложени на Техеран.