Германия вижда шанс за връщане към съвместен трансатлантически подход за ядрената програма на Иран, след като новата администрация на САЩ при новоизбрания президент Джо Байдън встъпи в длъжност, заяви германски служител в понеделник, цитиран от "Ройтерс".

През май 2018 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп се отказа от сделка с Техеран, която се стреми да ограничи ядрената програма на Иран в замяна на облекчаването на икономическите санкции.

Докато САЩ възстановиха санкциите и обявиха кампания за "максимален натиск" срещу Иран, останалите подписали го - Германия, Франция, Великобритания, Русия и Китай - подкрепиха споразумението с Техеран.

"С влизането в длъжност на новата администрация на САЩ през следващата година ще получим възможността отново да използваме JCPOA (ядрената сделка с Иран) за онова, за което е предназначена - ограничаване на ядрената програма на Иран", каза германски дипломат, говорейки при условие на анонимност.

"Виждайки как Иран все повече нарушава своите ядрени задължения, това е спешно необходимо", добави той след среща на външните министри на Германия, Франция и Великобритания в Берлин за разговори за Иран.

Дипломатът заяви, че трите европейски държави, известни като E3, се подготвят за период на интензивна дипломация, знаейки, че ще бъдат изправени пред трудни преговори.

Байдън, който ще встъпи в длъжност на 20 януари, заяви, че ще се присъедини отново към споразумението, ако Иран първо възобнови стриктното спазване на сделката и ще работи със съюзниците, "за да я укрепи и разшири, като същевременно по-ефективно се отблъскват другите дестабилизиращи дейности на Иран".

Израел предупреди САЩ да не се връща към иранската ядрена сделка

Израел предупреди САЩ да не се връща към иранската ядрена сделка

Нетаняху не спомена по име Байдън, но се предполага, че се обръща към него