Администрацията на Байдън се стреми да засили икономическото сътрудничество и сътрудничеството в областта на сигурността с Югоизточна Азия чрез посещение в региона следващата седмица от свой висш дипломат, докато работи за изграждане на единен фронт срещу Китай в Индо-Тихоокеанския регион, съобщава "Ройтерс".

Държавният секретар Антъни Блинкън трябва да посети индонезийската столица Джакарта в понеделник (13 декември) и също ще посети Малайзия и Тайланд по време на първото си пътуване в Югоизточна Азия, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност през януари.

Югоизточна Азия се превърна в стратегическо бойно поле между Съединените щати и Китай, двете най-големи икономики в света. Китай претендира за по-голямата част от Южнокитайско море, жизненоважния търговски път, който свързва региона, и оказа военен и политически натиск върху Тайван, който Пекин смята за свой.

Блинкън ще преследва целта на Байдън за ангажираността с Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) до "безпрецедентни" нива, като се фокусира върху укрепването на регионалната инфраструктура за сигурност в лицето на тормоза на Китай и визията на президента за индо-тихоокеанска икономическа рамка, каза пред репортери висшият американски дипломат за Азия Даниел Критенбринк преди пътуването.

Администрацията на Байдън вижда Югоизточна Азия като жизненоважна за усилията си да отблъсне нарастващата мощ на Китай, но липсата на официална структура за икономическо ангажиране, след като бившият президент Доналд Тръмп напусна регионална търговска сделка през 2017 г., ограничи способността да се упражнява влияние, докато това на Пекин само расте.

Администрацията все още не е изяснила какво точно ще включва предвидената от Байдън икономическа рамка, въпреки че Критенбринк каза, че ще се съсредоточи върху улесняването на търговията, цифровата икономика, устойчивостта на веригата за доставки, инфраструктурата, чистата енергия и стандартите на работниците.

 Австралия и страните от Югоизточна Азия обявиха нов стратегически пакт

Австралия и страните от Югоизточна Азия обявиха нов стратегически пакт

Байдън критикува Китай, САЩ със съюзници ще защитават свободата и демокрацията

Анализатори и дипломати казаха, че Блинкън вероятно ще се стреми да ухажва страните, като пренебрегне перспективата за приемане на американски фирми, преместващи производство от Китай, като част от усилията за осигуряване на чувствителни вериги за доставки и финансиране за развитие. Но няма признаци за желание да се предложи увеличен достъп до американския пазар, за който регионът жадува.

"Има тежест върху тази администрация да изпълни икономическа стратегия, която показва на нашите съюзници и партньори, че сме ангажирани с дългосрочен икономически ангажимент в региона", каза Матю Гудман, експерт по регионална икономика във Вашингтонския център за стратегически и Международни изследвания.

Азиатски дипломат каза, че администрацията на Байдън е показала сериозност в желанието си да засили ангажимента си с Югоизточна Азия чрез поредица от посещения на високо ниво тази година, участието на Байдън в регионални срещи на върха и дългогодишното сътрудничество в областта на сигурността.

"Но те нямат отговор срещу Китай относно икономиката", каза той. "Китайците изпреварват играта с 20 години. САЩ трябва да направят нещо, за да помогнат на по-слабо развитите страни от Югоизточна Азия. Изпращането на самолетоносачи не е достатъчно."

Висшите фигури на администрацията на Байдън, включително политиците в Индо-Тихоокеанския регион Кърт Кембъл, са наясно с необходимостта да се конкурират по-ефективно икономически в региона с Китай.

Планът на Байдън все още може да бъде примамлив, въпреки ограниченията си, казва Гудман.

"Ако сте Виетнам, Индонезия, или Тайланд, искате да играете роля на мястото, където Apple може да премести своите индустриални възможности", каза той.

"Така че има много неща, които са интересни за тези страни, но има много повече подробности, които трябва да бъдат предоставени, преди да бъдат убедени."

Австралия приветства обещанието на ЕС да помага със стратегическата сигурност в Индо-Тихоокеанския регион

Австралия приветства обещанието на ЕС да помага със стратегическата сигурност в Индо-Тихоокеанския регион

Мариз Пейн вижда в световен мащаб по-стратегически оспорвана среда и нужда от защита на международните правила