Близо 1 200 християни са били убити по света в рамките на една година заради вярата си, което е далеч по-малко от предходната година. Това съобщава протестантска неправителствена организация, цитирана от "Франс прес".

1173 християни са загинали от 1 ноември 2015 до 31 октомври 2016 г., докато през предходния период са били 7 100 души.

Това е така, защото кръвопролитните кризи, повлияли на данните от 2015 г., вече не са толкова интензивни - или защото ислямистките терористични групировки като "Боко Харам" и ДАЕШ ("Ислямска държава") са в упадък, или защото християните в съответния район вече са избити или са го напуснали.

Протестантската организация "Отворени врати" изтъква, че 215 млн. християни са подложени на "силни, много силни или крайно силни преследвания" - близо една трета от християнското население на съответните държави.

Според "Отворени врати" обаче реалните числа надхвърлят данните за "доказани със сигурност" убийства на християни. Не се споменават например жертви от Северна Корея, макар тя да оглавява списъка на страните, преследващи християните, тъй като няма "достоверни данни" за тази "най-затворена държава на планетата".