Повече от една трета от жителите на Русия (37%) вярват, че Русия остава велика сила, други 29% смятат, че страната ще стане такава през следващите 15-20 години, показва проучване на Всеруския център за изследване на общественото мнение (VTsIOM), съобщава ТАСС.

Една трета от руснаците са сигурни, че добротата и искреността са присъщи на руския характер.

Повечето руснаци не биха искали да заминат за постоянно в чужбина. Една трета от руснаците вярват, че отношенията между Русия и Беларус се влошават.

"Повече от една трета от руснаците вярват, че страната ни остава велика сила - 37%, а други 29% са съгласни, че е вероятно да стане такава през следващите 15-20 години. Малко по-малко руснаци са убедени, че в близко бъдеще Русия няма станете такава (26%)", се съобщава изследването.

Почти всеки трети респондент (31%) е съгласен, че Русия трябва да си върне статута на "суперсила" като СССР. По-често мъжете (35%) и руснаците на възраст 35-44 (37%), 45-60 години и по-големи (34-35%) мислят така.

Четирите войни на Путин

Четирите войни на Путин

В интервю Le Figaro Сергей Медведев анализира войните за територията, символа, тялото и паметта, които руският държавен глава води днес

От 2014 г. този дял е намалял с 11 процентни пункта и се е върнал към стойността за 2010 г. (33%). Почти половината от руснаците са съгласни, че Русия трябва да се стреми да се превърне в една от 10-15 икономически развити и политически влиятелни държави (44%), по-често мислят така тези на възраст 18-24 (51%) и 25-34-годишните (50%). 

Всеки десети вярва, че Русия не трябва да се стреми към някакви глобални цели (10%), а 6% виждат целта на Русия в постигането на лидерство в постсъветското пространство.

Според анкетираните Русия през 21-ви век трябва да се стреми преди всичко към благосъстоянието и високия жизнен стандарт (12%), към развитието на социалната политика и подобряването на живота на хората (11%), а също така трябва да поддържа мирни отношения с други държави, да не започва конфликти и да харчи по-малко за оръжия (10%).

В допълнение, 9% от анкетираните смятат развитието на икономиката и подкрепата на бизнеса за цел за превръщане в богата държава, сътрудничество и приятелство с други държави (7%), постигане на световен авторитет и влияние (6%), както и получаване на статут на "световна сила" ( 6%), според проучването.

Британия трябва да се готви за Русия, както САЩ се готви за Китай

Британия трябва да се готви за Русия, както САЩ се готви за Китай

Британската армия е напълно неподготвена за заплахите