Мнозинството гърци не одобряват подписаното вчера историческо споразумение за името между Гърция и Македония, информират гръцки медии.

Ново изследване на Marc показва, че 68,3% от гърците са против споразумението между премиера Алексис Ципрас и министър-председателя Зоран Заев. Те не искат съседната държава да използва името "Македония".

Република Северна Македония - Гърция и Македония подписаха споразумението за новото име
Обновена

Република Северна Македония - Гърция и Македония подписаха споразумението за новото име

Споразумението слага край на 27-годишния спор между Гърция и Македония

Управляващата партия в Гърция СИРИЗА губи подкрепа.

Според сондажа половината гърци искат предсрочни избори. Основната опозиционна партия "Нова демокрация" увеличава преднината си пред СИРИЗА с 14,3% от 10,3 на сто през март.

Македония и Гърция подписват договора за името

Македония и Гърция подписват договора за името

Това ще стане на границата

Междувременно македонската медия МИА съобщава, че днес правителството започва процес по изпълнение на споразумението. Парламентът на балканската страна трябва да прокара закон зa ратифициране на сделката. Президентът Георге Иванов трябва да се подпише под документа след ратифицирането му. В парламента е необходимо обикновено мнозинство за приемане на споразумението. След това сделката ще бъде подложена на референдум в Македония, който трябва да бъде организиран през септември или октомври.

Каракачанов спокоен за договора между Македония и Гърция

Каракачанов спокоен за договора между Македония и Гърция

Каракачанов е скептичен - договорът все още не е реалност

Споразумението между Македония и Гърция е официално озаглавено като Окончателно споразумение за уреждане на различията, описани в Резолюции 817 (1993) и 845 (1993) на Съвета за сигурност на ООН, и установяване на стратегическо партньорство между държавите.

До края на годината Скопие трябва да промени конституцията, за да може гръцкият парламент да ратифицира договора.