Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви на среща с депутати от Консервативната партия, че ЕС и Обединеното кралство са близо до споразумение за Брекзит, но върхът на планината все още е частично скрит в облаци. Това съобщиха източници пред "Ройтерс".

Джонсън, според източник на срещата на Комитет 1922 на консерваторите, е изнесъл кратка реч, която е била много добре приета.

Борис Джонсън иска от ЕС отлагане, ако няма сделка за Брекзит до събота

Борис Джонсън иска от ЕС отлагане, ако няма сделка за Брекзит до събота

Правителството "ще се придържа към този текст"

"Имаше усещане за облекчение в стаята, че ние сме там почти, беше много дълъг и тежък път", обяви депутат от консерваторите пред осведомителната агенция, пожелал анонимност.

"Хората определено мислят, че е възможно постигане на споразумение. Той изрази увереност, че е възможно", добави депутатът.

Според друг депутат Джонсън е заявил: "Не сме там все още. Изкачваме планината, върхът е пред нас, макар че частично е покрит в облаци".

Нови препятствия на преговорите между Брюксел и Лондон за Брекзит

Нови препятствия на преговорите между Брюксел и Лондон за Брекзит

Двете страни не могат да се разберат за споразумението за свободна търговия след Брекзит и клаузите за лоялна конкуренция

"Гардиън" пише, че Джонсън е казал пред торите, че правителството е на "Стъпката на Хилари" по отношение на преговорите за Брекзит, като има предвид последната част от покоряването на Еверест. Но според "Уикипедия" "Стъпката на Хилари" е унищожена при земетресение преди четири години.

"Ройтерс" съобщава, позовавайки се на източници, че ЕС и Великобритания са почти готови с предварително техническо споразумение за Брекзит. Чака се само подкрепата на правителството в Лондон.

Макрон очаква споразумение за Брекзит

Макрон очаква споразумение за Брекзит

"Искам да повярвам, че е финализирано споразумение и че можем да го одобрим утре" на срещата на Европейския съвет

"Равното третиране и митниците са съгласувани. Съгласие от парламента на Северна Ирландия на всеки четири години", обяви представител на ЕС.

Дипломат от ЕС потвърди информацията, но отбеляза, че има някои неразрешени въпроси за ДДС.

Също е необходима подкрепата на британското правителство, каза дипломатът.

По-рано днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че до 7-8 часа ще стане известно кога ще се случи Брекзит.

Среднощният маратон на преговорите между ЕС и Лондон за Брекзит завърши без пробив

Среднощният маратон на преговорите между ЕС и Лондон за Брекзит завърши без пробив

Техническите преговори са достигнали до задънена улица