Министърът за Брекзит на Великобритания загатна, че премиерът Борис Джонсън ще изпрати писмо на ЕС за отлагане на Брекзит, ако няма споразумение до събота, пише "Гардиън".

Запитан в парламентарната комисия за Брекзит към Камарата на общините на Великобритания дали премиерът ще изпълни Закона Бен, Стивън Баркли отговори, че правителството "ще се придържа към този текст".

Нови препятствия на преговорите между Брюксел и Лондон за Брекзит

Нови препятствия на преговорите между Брюксел и Лондон за Брекзит

Двете страни не могат да се разберат за споразумението за свободна търговия след Брекзит и клаузите за лоялна конкуренция

Според Закона Бен, ако британският парламент не постигне споразумение за Брекзит до 19 октомври, премиерът трябва да пише на ЕС за отлагане напускането на Общността до 31 януари 2020 г.

Стивън Баркли също отрече да има някакъв план за изпращане на второ писмо на Брюксел, с което да се поиска да се пренебрегне първото писмо, защото правителство не иска отлагане на Брекзит.

Среднощният маратон на преговорите между ЕС и Лондон за Брекзит завърши без пробив

Среднощният маратон на преговорите между ЕС и Лондон за Брекзит завърши без пробив

Техническите преговори са достигнали до задънена улица

Великобритания и ЕС възобновиха преговорите в сряда сутринта след дълги разговори, които завършиха през нощта.

Ако Джонсън не успее да постигне споразумение до уикенда, той ще влезе в сблъсък с депутатите, които ще поискат да спази Закона Бен и да поиска отлагане, което министър-председателят на няколко пъти отхвърли.

Брюксел наложи краен срок на Лондон за Брекзит - до полунощ

Брюксел наложи краен срок на Лондон за Брекзит - до полунощ

Барние предупредил, че отправната точка за споразумение трябва да бъде предпазният механизъм за Северна Ирландия

По-рано този месец правителството обяви пред шотландски съд, че премиерът е приел, че няма избор освен да изпратят писмо. Но на няколко пъти от правителството обявиха, че министри са открили начин за заобикаляне на закона. Министри намекнаха, че могат да изпратят второ писмо на ЕС, за да се обявят против отлагане на Брекзит.

В началото на септември Камарата на общините прие законопроект за блокиране излизането на Великобритания от ЕС на 31 октомври без сделка. Впоследствие и Камарата на лордовете гласува за отлагане на Брекзит до 31 януари.