Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние е наложил краен срок до полунощ премиерът на Великобритания Борис Джонсън да приеме исканията на ЕС, да се съгласи на митническа граница в Ирландско море или ще остане без нищо в Камарата на общините, пише "Гардиън".

Според източници Барние е заявил пред министрите по европейските въпроси, че е малка вероятността споразумение за Брекзит да бъде подписано от евролидерите на срещата на върха в четвъртък и преди извънредното заседание на британския парламент в събота.

Все още британските преговарящи трябва да представят юридическия текст, казал Барние пред министрите в Люксембург. Той подчертал, че ще обяви в сряда дали преговорите за споразумение трябва да продължат следващата седмица.

Барние предупредил, че отправната точка за споразумение трябва да бъде предпазният механизъм за Северна Ирландия, който ще остави Белфаст в единния пазар на ЕС за стоки и ще доведе до издигане на митническа граница в Ирландско море. Това предложение беше отхвърлено от бившия премиер Тереза Мей.

Барние: Трудно, но все още е възможно споразумение за Брекзит

Барние: Трудно, но все още е възможно споразумение за Брекзит

Барние запозна европейските министри за напредъка на преговорите за Брекзит на Съвета по общи въпроси

След срещата вицепремиерът на Белгия Дидие Рейндерс коментира пред журналисти: "Ако имаме споразумение тази вечер, ще е възможно да отидем на (Европейския) съвета и след това отново в британския парламент. Но не е лесно, имаме някои червени линии, те са добре познати от всички партньори. Надявам се, че днес ще бъде възможно да постигнем някакъв напредък".

Британският министър за Брекзит Стивън Баркли, който също беше в Люксембург и за кратко се срещна с Барние във вторник сутринта, вярва, че все още е възможно споразумение за Брекзит.

Екатерина Захариева се надява на Брекзит по подреден начин

Екатерина Захариева се надява на Брекзит по подреден начин

Тя е доволна, че България поддържа добри отношения с държави с противоположни мнения

Барние отмени пресконференция за тази сутрин, което е признак, че преговорите и ситуацията като цяло са неясни.

Основният проблем на преговорите е как да се избегне "твърда" граница на остров Ирландия. Великобритания приема Северна Ирландия да остане в единния пазар на ЕС за стоки, въпреки че настоява за ограничено като време споразумение с помощта на механизъм, предвиждащ получаване на съгласието на северноирландския парламент.

Кралицата: Приоритетът на правителството е Брекзит на 31 октомври

Кралицата: Приоритетът на правителството е Брекзит на 31 октомври

Великобритания ще продължи да играе водеща роля в световните дела

Главният преговарящ е заявил пред министрите, че Великобритания се е отказала от предложената от британския премиер идея на 1 октомври, според която Демократичната юнионистка партия получава право да наложи вето на споразумения, избягващи "твърда" граница, що се отнася влизането и оставеното им в сила.

Проблемът за митническата граница остава огромен, но се обсъждат нови идеи, отбелязал Барние пред министрите.

Мишел Барние настоява Великобритания да приеме модел, близък до предпазния механизъм за Северна Ирландия. Според едно обсъждано предложение Северна Ирландия няма да бъде част от митническата територия на ЕС, но митническият кодекс на блока ще бъде прилаган в Ирландско море.

"Северна Ирландия де юре ще бъде в митническата територия на Великобритания, но де факто в тази на ЕС", обяви европейски източник.