Част от европейските държави не са отворени към ново разширяване на Европейския съюз. Това призна вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева на конференция, посветенa на честването на 140 години от създаването на българската дипломатическа служба.

Днес има заседание на Съвета на Европа, но едва ли той ще стигне до решение за страните от Западните Балкани. За нас е важно страните от Западните Балкани да бъдат стабилни и сигурни, тъй като страната ни подкрепя тези държави да бъдат присъединени към Европейския съюз, акцентира външният министър.

По отношение на Брекзит, Захариева е сигурна, че каквото и да се случи, това е ситуация, от която ще загуби Европейският съюз и Великобритания. "Това е демокрацията, но много се надявам Брекзит да се случи по един подреден начин", настоя вицепремиерът.

Опасения от Брекзит без сделка след безрезултатни преговори

Опасения от Брекзит без сделка след безрезултатни преговори

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние е запознал посланиците на страните членки на Общността в неделя вечерта

Според Захариева Брекзит щял да се случи рано или късно. Тепърва се очаква да бъдат оценени последиците и въздействието от излизането на Великобритания от Европейския съюз. Външният министър се надява да бъдат запазени икономическите връзки между ЕС и Великобритания след излизането на островната държава от Съюза.

Тя иска правителството на Великобритания да даде информация какво ще се случи с правата на европейските граждани, които живеят там. "Ще има въздействие и влияние от Брекзит. Почти във всяка една от сферите ще се усети влияние", прогнозира Захариева.

Външната ни политика се стреми да бъде отворена, приятелска, така че да развива добри отношения на равнопоставена основа, зачитане на взаимните интерес на всички държави в Европейския съюз, обясни Захариева.

Кралицата: Приоритетът на правителството е Брекзит на 31 октомври

Кралицата: Приоритетът на правителството е Брекзит на 31 октомври

Великобритания ще продължи да играе водеща роля в световните дела

В света, в който все повече лидери поставят под въпрос глобализацията, Захариева се похвали, че България успя да стане член на Европейския съюз. В последните години започваме да насочваме икономически поглед в други части на света. В Европейския съюз една от основните теми е миграционният натиск, който стана причина за промяна в политическата политика на европейските държави, подчерта Захариева.

Вицепремиерът изтъкна още, че България се гордее с това, че успява да поддържа добри отношения с държавите с противоположни мнения в един конфликт. Нашият стремеж е зачитане на общи европейски позиции с всички държави с противоположни мнения, допълни Захариева. 

Захариева за Брекзит без сделка: Това е най-лошият сценарий
Обновена

Захариева за Брекзит без сделка: Това е най-лошият сценарий

Работим да има сделка, но трябва да бъдем готови и за вариант без сделка

По време на участието си в конференцията по случай честването на 140 години от създаването на българската дипломатическа служба, Захариева допълни, че България планира да бъде съинвеститор в нов LNG терминал в Александруполис. Според нея това щяло да даде възможност за доставки на втечнен газ от целия свят, включително и от САЩ.