Не успя да се материализира пробив на преговорите за Брекзит след интензивни преговори през уикенда. Европейските столици заключават, че може би е невъзможно Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври със споразумение, пише "Гардиън".

Новото предложение на Лондон за Брекзит - плаха надежда

Новото предложение на Лондон за Брекзит - плаха надежда

Строго секретни, интензивни преговори...

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние е запознал посланиците на страните членки на Общността в неделя вечерта. Той е заявил, че е възможно да продължат преговорите и след предстоящата среща на върха на ЕС в четвъртък при липса на напредък.

Барние отбелязал пред дипломатите, че последните митнически предложения на Лондон за ирландската граница остават "неизпитан" риск, който блокът не може да допусне. Той добавил, че ще е необходим свеж "политически импулс" от премиера Борис Джонсън, за да бъде постигнато споразумение тази седмица.

По отношение на предложението на Великобритания парламентът на Северна Ирландия да има право на вето дали да остане в единния пазар за стоките, ирландският представител коментирал, че подобна договореност "не е идея, която е включена в Белфасткото споразумение".

Лондон: Великобритания е далеч от сделка по Брекзит

Лондон: Великобритания е далеч от сделка по Брекзит

Преговорите продължават

За първи път от месеци на дискусиите на ЕС27 беше повдигнат вариантът за отлагане на Брекзит - дали "техническо", ако двете страни са близо до споразумение в края на октомври или по-дълго, за да се организират парламентарни избори.

Джонсън е намекнал за проблемите по време на среща на кабинета в неделя на обяд. Той е разкрил малко подробности, но говорител на правителството коментира, че министър-председателят е казал пред колегите си, че "може да се види път към споразумение, но все още има много работа, за да се стигне до там и трябва да останем подготвени да напуснем на 31 октомври".

Барние заявил още пред дипломатите, че ЕС трябва да даде на Великобритания "последен шанс" за алтернатива на ирландския механизъм, след като предложи разговори до срещата на върха.

ЕС даде зелена светлина за ключова “тунелна” фаза от преговорите за Брекзит

ЕС даде зелена светлина за ключова “тунелна” фаза от преговорите за Брекзит

"Тунелните преговори" ще се проведат преди срещата на върха на ЕС следващата седмица

Германският канцлер Ангела Меркел припомни, че Великобритания ще се превърне в "потенциален конкурент" на ЕС на световния пазар "заедно с Китай и САЩ" след Брекзит. Меркел вечеря с френския президент Еманюел Макрон в Париж в неделя.

Джонсън направи обратен завой в края на миналата седмица, след като прие, че не може да има митническа граница на остров Ирландия. Според алтернативното му предложение, изложено от Барние пред посланиците, Северна Ирландия ще напусне митническия съюз на ЕС. Но Лондон ще прилага митническите правила на ЕС и мита върху стоки от Великобритания за Северна Ирландия. Ще има система за компенсиране на засегнатия бизнес.

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит е изяснил пред дипломатите, че ще има неизпитана система за следене на стоките и той говори за рисковете пред единния пазар.

Туск: Ако няма предложение днес, няма шанс за сделка за Брекзит

Туск: Ако няма предложение днес, няма шанс за сделка за Брекзит

Получих обещаващи сигнали от ирландския премиер, че все още е възможно споразумение

Високопоставен дипломат от ЕС предупреди, че не е възможно да се договори такава "тотално нова концепция" за замяна на ирландския предпазен механизъм в рамките на няколко дни. Източникът поясни, че Великобритания няма да може да напусне ЕС със сделка по план на 31 октомври, освен ако не одобри предишния план - предпазен механизъм само за Северна Ирландия - оригиналният план на ЕС, който ще остави региона в митническия съюз на ЕС и ще трябва да следва правилата на единния пазар.

Ако Обединеното кралство иска чисто нова концепция за митниците за Северна Ирландия, "невъзможно" е споразумение до края на октомври, категоричен дипломатът.

В неделя председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ще подкрепи отлагане на Брекзит, но това ще зависи от британците.

Брюксел призна, че на този етап не вижда споразумение за Брекзит

Брюксел призна, че на този етап не вижда споразумение за Брекзит

Лондон не трябва да забравя, че Европейският парламент трябва да одобри всяко споразумение за Брекзит

Междувременно първата независима икономическа оценка на предложеното споразумение на Джонсън, публикувана от британския институт Changing Europe, показва, че ще нанесе по-големи вреди от плановете на Тереза Мей. Според анализа БВП на Великобритания ще се свие между 2,3% и 7% през следващото десетилетие, ако страната напусне ЕС. При споразумението на Мей икономиката ще отчете спад между 1,9% и 5,5 на сто.