Великобритания остава далеч от постигането на окончателна сделка за Брекзит и следващите няколко дни ще бъдат от решаващо значение, ако трябва да се споразумеят за условията на излизането си от Европейския съюз (ЕС), заяви източник от "Даунинг стрийт" 10.

Преговарящите от Великобритания и ЕС започнаха интензивни преговори през уикенда, за да видят дали могат да прекъснат безизходицата около преди решаващата среща на върха през следващата седмица и крайния срок за напускане на Великобритания от 31 октомври.

Новината за напредъка в преговорите изпрати финансовите пазари да се покачат в петък, след като Джонсън и ирландският му колега Лео Варадкар определиха пътя към сделката след месеци на трудни преговори.

ЕС даде зелена светлина за ключова “тунелна” фаза от преговорите за Брекзит

ЕС даде зелена светлина за ключова “тунелна” фаза от преговорите за Брекзит

"Тунелните преговори" ще се проведат преди срещата на върха на ЕС следващата седмица

Но в събота заместник-лидерът на северноирландската партия, която играе ключова роля в преговорите, изрази загрижеността си относно спорното предложение и източникът от "Даунинг стрийт" 10 заяви, че Великобритания остава готова да напусне без сделка, ако е необходимо.

Вестник "Сънди таймс" съобщи, че Джонсън, лицето на кампанията на Великобритания за напускане на ЕС през 2016 г., вече е "отчаян" да сключи сделка, след като ръководителите на службите за сигурност предупредиха, че напускането без сделка може да разпали напрежението в Северна Ирландия.

Ирландия доказа, че е препъни камъка в преговорите за Брекзит, по-специално как да попречи на британската провинция Северна Ирландия да се превърне в заден ход за пазарите на ЕС, без да има граничен контрол.

Ирландия се опасява, че контролът върху 500-километровата (300-мили) граница със Северна Ирландия ще подкопае Споразумението от Разпети петък от 1998 г., което сложи край на три десетилетия на сектантски и политически конфликти, при които загинаха над 3600 души.

Джонсън вероятно ще разговаря с висши лидери на ЕС в понеделник, за да преоцени ситуацията и да постигне споразумението за Брекзит, каза източникът.