Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че до 7-8 часа ще стане известно кога ще се случи Брекзит, информира "Ройтерс".

"Теоретично до 7-8 часа всичко трябва да стане ясно", каза той пред журналисти.

Нови препятствия на преговорите между Брюксел и Лондон за Брекзит

Нови препятствия на преговорите между Брюксел и Лондон за Брекзит

Двете страни не могат да се разберат за споразумението за свободна търговия след Брекзит и клаузите за лоялна конкуренция

Все още подлежи на промени и основата на това споразумение е готова, теоретично ние можем да сключим споразумение утре. Вчера вечерта бях готов да заложа на това...днес отново има съмнения от британска страна. Всичко се движи в правилната посока, но с Брекзит и преди всичко с нашите британски партньори всичко е възможно, обясни той.

Но наблюдатели посочват, че и друг път са поставяни крайни срокове и не са спазвани. Вчера главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви, че Великобритания и Общността трябва да договорят правния текст до полунощ, за да може да бъде одобрен на срещата на върха на ЕС в четвъртък. Този текст все още не е финализиран, но преговарящите таят някаква надежда да бъде постигнато споразумение на срещата на върха.

По-рано днес стана ясно, че премиерът на Великобритания Борис Джонсън може да поиска отлагане на Брекзит, ако няма сделка до събота.

Среднощният маратон на преговорите между ЕС и Лондон за Брекзит завърши без пробив

Среднощният маратон на преговорите между ЕС и Лондон за Брекзит завърши без пробив

Техническите преговори са достигнали до задънена улица

Преди няколко часа източници от ЕС съобщиха, че основното препятствие към сделка е преодоляно, след като северноирландската Демократична юнионистка партия е приела последните предложения. Но минути по-късно лидерът на партията Арлин Фостър отрече, че е подкрепила това, което се предлага.

"Източниците от ЕС" говорят глупости. Обсъжданията продължават. Трябва да бъде практично споразумение, което може да бъде подкрепено от юнионистите и националистите", написа Фостър в "Туитър".