Един военнослужещ от елитните пакистански части е загинал тази нощ в Исламабад по време на поредното стълкновение между силите на реда и ислямистите, които вече пети ден са блокирали Лас Маджид (Червената Джамия).

Загиналият командир на специалното поделение е бил убит по време на атака тази нощ.

През нощта отново от Червената джамия са били чути изстрели и няколко взрива, единият от тях е бил особено мощен. По данни на военните този взрив е бил от тяхната страна и е целял да срути част от обкръжаващия джамията зид.

Военни източници са съобщили, че събарянето се налага, за да може останалите в джамията жени и деца, блокирани от ислямистите, да избягат. По не потвърдена информация до този момент вече е успял да избяга 13 годишен младеж.

Един от лидерите на ислямистити в джамията мулла Абдул Каюм заявил на журналисти по телефона, че взривът е бил особено силен, унищожил е част от джамията и в следствие на него са убити десетки хора.

По-рано един от лидерите на ислямистите Абдул Рашид Гази заяви, че в Червената дджамия вече са загинали повече от 70 човека, в това число и 30 девойки. Гази беше категоричен, че и никой от хората в храма не е задържан насила. „Всички останаха напълно доброволно", казва Абдул Гази.

Официално потвърждение на данните за загиналите няма.

Абдул Гази заяви още, че няма намерение да се съгласява с условията на властите, които искат безусловна капитулация.
Пакистанските власти от своя страна заявиха, че времето за преговори вече е изтекло. „Оставащите в Лас Масджид трябва да се предадат, в противен случай ние ще бъдем принудени да вземем ответни мерки", каза преди дни президентът.

Ислямистите ще трябва да поемат и отговорност за действията си. Лидерите на ислямистите в Червената джамия ги грози обвинение в тероризъм и взимане на заложници.

Напрежението около свещения храм започна преди около седмица, на 3 юли, след стълкновение между студенти - ислямисти и силите на властта в близост до джамията. Кварталът около джамията беше блокиран от пакистанските войски с бронетехника и хеликоптери.
Ислямистите вътре в джамията разполагат с автомати, ръчни гранати и бутилки с запалителни смеси.