Районът на Капитолия във Вашинготн беше блокиран, след като мъж се опита да атакува загражденията с автомобила си, съобщи Би Би Си.

Ранени са двама полицаи, единият от които е починал от раните си.

Нарушителят е бил прострелян, след като е излязъл от колата и е нападнал полицаите с нож, по информация на "Свободна Европа". По-късно и той е починал. Според Ен Би Си, става дума за 25-годишния Ноа Грийн от щата Индиана, привърженик на движението "Нация на исляма", чиято цел е подобряването на живота на афроамериканците. Смята се, че е действал сам.

Мотивите за нападението засега не са ясни. Според полицията, случаят не изглежда като терористичен акт.

Затворени са съседните улици около Капитолия, полицията предупреди за "външна заплаха за сигурността".

Намиращите се наблизо минувачи са били помолени да напуснат района. Над Капитолия е забелязан хеликоптер.

Непосредствено след нападението на мястото са пристигнали линейки, които са откарали двамата полицаи и нападателя в болница.

Мъжът е атакувал загражденията откъм "Constitution Avenue" - именно там е входът, през който сенаторите и техните екипи идват на работа, уточняват наблюдатели.

Местният офис на ФБР реагира на ситуацията и вече оказва подкрепа на полицията в Капитолия.

"Дълбоко съм натъжен от днешните трагични събития в Капитолия на САЩ. От името на ФБР бих искал да изкажа най-дълбоко съчувствие на семействата и приятелите на смелите офицери, които бяха нападнати днес, докато изпълняваха задълженията си, защитавайки Капитолия и работещите там. ФБР е готово да подкрепи нашите правоприлагащи партньори в разследването на тази трагедия." - заяви директорът на ФБР Кристофър Рей.

Главният прокурор на САЩ също е запознат с инцидента и следи ситуацията.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси нареди флагът на Капитолия да бъде спуснат в чест на загиналия полицай Уилям Еванс.

По разпореждане на президента Джо Байдън са спуснати и флаговете на Белия дом.

Съобщението за инцидента идва три месеца, след като на 6 януари привърженици на експрезидента Доналд Тръмп атакуваха американския Конгрес. По данни от разследването, сред тях са били инфилтрирани лица, свързани с руското ГРУ.

40 души с обвинения за вандализма в Капитолия, един поиска преводач от руски

40 души с обвинения за вандализма в Капитолия, един поиска преводач от руски

Обвинени са в незаконно проникване в държавна собственост...

Директорът на ФБР Кристофър Рей обвини поддръжниците на Доналд Тръмп, участвали в щурма на Капитолия на 6 януари, във вътрешен тероризъм и бе категоричен, че те ще бъдат подведени под отговорност.

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу повече от 300 души заради щурма, довел до смъртта на петима души.