След месеци на несигурност и противоречия Боб Дилън най-накрая прие Нобеловата награда за литература за 2016 г. на частна церемония в Стокхолм, съобщиха от Шведската академия, цитирана от "Гардиън".

Златният медал и дипломата бяха връчени на Дилън на церемония, на която присъстваха 12 членове на Шведската академия.

Боб Дилън удостоен с Нобел за литература

Боб Дилън удостоен с Нобел за литература

Големият американски поет и музикант

С церемонията се сложи край на продължителни спекулации дали 75-годишният музикант ще използва посещението си в Стокхолм заради концерт, за да приеме награда, която той трябваше да вземе още в края на миналата година.

Те я връчиха на Дилън на "частна церемония в Стокхолм", на която присъстваха 12 членове на академията, написа в блог Сара Даниус, постоянен секретар на академията. "Настроението беше приповдигнато. Имаше шампанско", потвърди тя.

Дилън е първият автор на песни, който получава престижната награда. Той се присъедини към група от известни лауреати, включително Томас Ман, Самюъл Бекет, Габриел Гарсия Маркес и Дорис Лесинг.

Срещата се проведе на тайно място преди първия концерт на Дилън в Стокхолм - първата спирка от дълго планиран европейски тур, на който ще представи последния си албум от кавъри Triplicate. Вторият му концерт е днес.

Не се очакваше музикантът да изнесе традиционната нобелова лекция на срещата - единственото изискване, за да получи наградата от 837 000 евро.

Той трябва да я изнесе до 10 юни, но тя може да бъде под формата на кратка реч, видео послание или изпълнение на песен. Ако не го направи, Дилън може да изгуби паричната награда.