Печалбата на Boeing се срина с 21 процента през първите три месеца на годината заради кризата, която доведе до спирането на полетите на най-добре продаващите се самолети на компанията 737 MAX, информира Money.bg.

През тримесечието печалбата пада до $2,15 милиарда, при $2,48 милиарда година по-рано, а продажбите намаляват с два процента до $22,92 милиарда.

Тръмп зове Boeing да преименуват проблемния си самолет 737 Max 8

Тръмп зове Boeing да преименуват проблемния си самолет 737 Max 8

А също и да го поправят

По време на представянето на резултатите от Boeing заявиха, че кризата със свалените 737 MAX е струвала на компанията около $1 милиард повишени разходи през трите месеца. Заради двете катастрофи и мерките след тях производството на самолетите се е оскъпило. Част от средствата са вложени и в усилията за поправяне на програмното обезпечение на машините, което може би е довело до смъртта на общо 346 души.

Анализатори, цитирани от The Wall Street Journal, изчисляват, че кризата може да струва на Boeing до $3 милиарда, като в тази сума са включени обезщетения за семействата на загиналите, както и на авиолиниите и доставчиците.

Компанията обяви още, че е постигнала прогрес при създаването на софтуерна поправка, която да реши проблема.

"Боинг" орязва с 20% месечното производство на модела 737 Max

"Боинг" орязва с 20% месечното производство на модела 737 Max

Гигантът ще започне да намалява производството от средата на април

Междувременно Boeing е намалила и производството на самолети до 42 на месец от 52 през предходното тримесечие, което е довело и до по-нисък паричен поток от около $350 милиона спрямо година по-рано.

Поръчките, които производителят трябва да изпълни, са 5 600 на обща стойност $399 милиарда при 5 900 поръчки за $412 милиарда през предходното тримесечие.

Етиопия с препоръки към „Боинг” да си оправи системата за контрол на 737 MAX
Обновена

Етиопия с препоръки към „Боинг” да си оправи системата за контрол на 737 MAX

Пилотите са следвали всички процедури преди катастрофата нееднократно

От Boeing обявиха, че заради несигурността около това кога ще се позволи на 737 Max отново да полети, компанията няма да прогнозира приходите през тази година.