"Боинг" обяви, че планира да намали месечното производство на модела 737 Max с близо 20% след двете смъртоносни катастрофи. С това си решение американската компания сигнализира, че не очаква скоро авиационните власти да върнат самолета във въздуха, информират Националното обществено радио на САЩ и други медии.

Гигантът ще започне да намалява производството от средата на април. Изпълнителният директор Денис Мюлънбърг обясни, че компанията ще произвежда по 42 самолета на месец в сравнение с настоящите 52, но ще запази същия брой работници.

"Боинг" има голям запас от поръчки на 737 Max - 4600 самолета. За изпълнението им ще са необходими години.

Мюлънбърг поясни, че са наясно, че двете катастрофи през последните няколко месеца са свързани с неизправен софтуер - Manoeuvring Characteristics Augmentation System (MCAS). Въпросната система на самолетите Max има за цел предотвратяване на изпадане в stall - aеродинамично "увисване" ( няма достатъчно въздушна тяга под крилата на самолета заради голям ъгъл или заради ниска скорост).

Boeing се извини и призна за зле функциониращ сензор в катастрофиралите самолети

Boeing се извини и призна за зле функциониращ сензор в катастрофиралите самолети

И двата "Боинг" 737 Max 8 са с автоматизирана система за издигане на носа

Самолет 737 Max на Етиопските авиолинии катастрофира малко след излитането си на 10 март. Всички 157 души на борда загинаха. Това беше втората катастрофа с новия самолет 737 Max за по-малко от пет месеца, което принуди държавите да приземят този модел самолети.

Първата катастрофа с новия самолет се случи в Индонезия през октомври 2018 г., когато самолет на Lion Air катастрофира в Яванско море.

Преди дни етиопските власти публикуваха предварителния доклад с резултатите от разследването на инцидента, в който се отбелязва, че не става въпрос за пилотска грешка, а за проблеми със системата за контрол на самолета. 

Етиопия с препоръки към „Боинг” да си оправи системата за контрол на 737 MAX
Обновена

Етиопия с препоръки към „Боинг” да си оправи системата за контрол на 737 MAX

Пилотите са следвали всички процедури преди катастрофата нееднократно