Източните и южните страни членки на ЕС отхвърлиха опитите за намаляване на финансовата помощ, която получават от бюджета на Общността и предложените условия, като се опасяват, че "по-бедният ще получи по-малко и по-богатият ще вземе повече", информира "Ройтерс".

Борисов и лидери от ЕС подкрепиха Кохезионната политика с декларация

Борисов и лидери от ЕС подкрепиха Кохезионната политика с декларация

На срещата в Прага

ЕС, който се подготвя за битка за Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027, предоставя помощ на страните членки от Южна и Източна Европа чрез кохезионните фондове, за да им помогне да инвестират в развитие и да настигнат по-богатите държави от Северна и Западна Европа.

Но предложенията на Германия, Европейската комисия и ротационния председател на ЕС Финландия предвиждат намаляване на размера на кохезионните фондове и приемане на условия, според които предварително ще се решава къде трябва да се инвестира.

"Предложението на Комисията наистина е неприемливо за нас", коментира премиерът на Чехия Андрей Бабиш преди среща в Прага на групата "Приятели на кохезията", на която участват 17 страни членки на ЕС. Той смята, че предложението намалява "традиционните политики" и "въвежда някои позиции, които ние вярваме, че не трябва да бъдат там".

Борисов иска подкрепа на Кохезионната и на селскостопанската политика на ЕС

Борисов иска подкрепа на Кохезионната и на селскостопанската политика на ЕС

В Прага се събраха лидерите на 17-те държави от ЕС "Приятели на кохезията"

"Настоящата Комисия направи предложение, което не е справедливо", смята премиерът на Унгария Виктор Орбан. "Новото предложение иска да намали кохезията, с други думи, по-бедните ще получат по-малко и по-богатите ще вземат повече", убеден е Орбан.

Бабиш и Орбан се присъединиха към лидерите на Полша и Словакия, които обявиха, че бюджетните предложения са твърде сурови.

Настоящият бюджет на ЕС представлява 1% от общия БВП. Европейската комисия предлага седемгодишен бюджет от 1,1 трилиона евро, което е 1,11% от общия БВП на Общността. Европейският парламент пък иска по-голям бюджет - 1,3 на сто от общия БВП на ЕС.

Германия иска да е сигурна, че плащанията й няма да се увеличат след Брекзит.

Финландия ще излезе с бюджетни предложения по-късно този месец, които ще бъдат обсъдени на срещата на върха на ЕС на 12 и 13 декември.

Някои държави искат по-голям бюджет на ЕС, тъй като желаят да увеличат разходите за изследвания, цифрова икономика, отбрана и граничен контрол.