"Боинг" съобщи, че съкращава персонал и намалява производство на самолети след 641 милиона долара загуби през първото тримесечие на 2020 г., съобщават Си Ен Ен и АФП.

"Боинг" иска финансова инжекция от Белия дом

"Боинг" иска финансова инжекция от Белия дом

Конгресът ще има последната дума

Компанията обяви, че ще съкрати 10% от работните места, около 16 000 позиции. Най-засегнати ще са в отдела за производство на пътнически самолети, където около 15% от работните места ще бъдат затворени. От гиганта съобщиха също, че драстично ще намалят производството на широкофюзелажни пътнически самолети 787 Dreamliner и 777.

Компанията е изгубила 1,7 милиарда долара от основните си операции, което е повече от очакванията на "Уолстрийт". "Боинг" е засегнат от кризата с 737 Max и от решенията на самолетни компании да се откажат или да отложат поръчки на нови самолети заради коронавируса. Затварянето на заводи на "Боинг" заради вируса струва на компанията 137 милиона долара.

По-рано от европейският авиационен гигант Airbus съобщиха, че през първата четвърт на годината нетните загуби са в размер на 481 милиона евро, информира АФП. За същия период на миналата година Airbus отчете 40 милиона евро печалба. Приходите паднаха с 15,2% до 10,6 милиарда евро.

Парцали и инструменти в резервоарите принудиха “Боинг” да инспектира 737 MAX

Парцали и инструменти в резервоарите принудиха “Боинг” да инспектира 737 MAX

Според агенцията чужди материали, като фрагменти от инструменти и парцали, са намерени в резервоарите на новите самолети, които все още не са доставени на клиентите