Американската компания "Боинг" проверява над 400 нови самолета 737 MAX след откриването на чужди предмети в резервоарите за гориво на няколко въздушни лайнера, съобщава Bloomberg, пише Money.bg.

Според агенцията чужди материали, като фрагменти от инструменти и парцали, са намерени в резервоарите на новите самолети, които все още не са доставени на клиентите.

„Боинг” отчете първата годишна загуба от 1997 г., 737 Max набъбна на $18 млрд.

„Боинг” отчете първата годишна загуба от 1997 г., 737 Max набъбна на $18 млрд.

Общо разходите ще набъбнат до 18,6 милиарда долара

Марк Дженкс, генерален мениджър на програмата 737 MAX, заяви в служебен циркуляр, който е попаднал в ръцете на агенцията, че "това е абсолютно недопустимо". Планират се допълнителни инспекции и одити, за да се гарантира, че нищо не остава в резервоарите за гориво.

В същото време, според информация на агенцията, инспекциите е малко вероятно да забавят възобновяването на полетите на тези самолети. По-рано "Боинг" заяви, че очаква връщането на 737 MAX в експлоатация в средата на тази година.

Новият самолет "Боинг 777X" завърши първия си тестов полет

Новият самолет "Боинг 777X" завърши първия си тестов полет

Не се разкриват подробности

Припомняме, самолет 737 Max на Етиопските авиолинии катастрофира малко след излитането си на 10 март 2019 г.. Всички 157 души на борда загинаха. Това беше втората катастрофа с новия самолет 737 Max за по-малко от пет месеца, което принуди държавите да приземят този модел самолети.

Първата катастрофа с новия самолет се случи в Индонезия през октомври 2018 г., когато самолет на Lion Air катастрофира в Яванско море. Загинаха всички 189 души на борда.