Глобалният боклук може да се увеличи с около 70 процента до 2050 г., след като урбанизацията и населението нарастват. Това обявиха от Световната банка, като Южна Азия и Субсахарска Африка ще произвеждат най-голяма част от увеличението на боклука, съобщава "Ройтерс".

Страните биха могли да извлекат ползи за икономиката и околната среда чрез по-добро събиране, рециклиране и унищожение на боклука, се допълва в доклада, който изчислява, че една трета от световните отпадъци вместо това се изхвърлят на сметища, без никаква обработка.

"Наистина трябва да обърнем внимание на Южна Азия и Субсахарска Африка, тъй като до 2050 г. боклукът в Южна Азия ще се удвои, а в Субсахарска Африка ще се утрои", изтъква Силпа Каза, която е водещ автор на доклада на Световната банка.

Пластмасова пустиня: Азия се "дави" в пластмасови боклуци

Пластмасова пустиня: Азия се "дави" в пластмасови боклуци

8 млн. тона пластмаса се изхвърля в световните океани всяка година

"Ако не предприемем никакви действия, това би могло да има значителни последици за здравето, производителността, околната среда и поминъка", подчертава Каза.

Увеличаването на боклука ще изпревари ръста на населението, достигайки 3,4 млрд. тона до 2050 г. от около 2 млрд. тона през 2016 г.

Страните с високи доходи произвеждат една трета от световния боклук, въпреки че имат само 16 процента от световното население, докато една четвърт идва от Южна Азия и Тихоокеанския регион.

Папата настоя християните да спасят планетата от "боклуци, мръсотия и опустошение"

Папата настоя християните да спасят планетата от "боклуци, мръсотия и опустошение"

Консуматорството и финансовата алчност застрашавали планетата

Въпреки че над една трета от боклуците в световен мащаб завършват на сметища, над 90% се изхвърлят на открито в страни с по-ниски доходи, които често не разполагат с подходящи съоръжения за обработка и унищожаване на отпадъците.

Увеличаването на боклука също така може да допринесе за въздействието върху изменението на климата, като обработката и унищожаването на настоящите нива на отпадъци генерира около 5 на сто от въглеродните емисии.