Президентът на Бразилия Жаир Болсонару се подписа под указ за смекчаване на стриктния контрол над огнестрелни оръжия в страната в опит да намали престъпленията, информира ДПА.

"Хората решиха да купуват оръжия и боеприпаси, ние не можем да отхвърлим това", пише всекидневникът O Globo, цитирайки държавния глава.

По време на предизборната си кампания през миналата година крайнодесният лидер обеща да въоръжи бразилците с цел възстановяване на законите и реда.

Указът ще увеличи валидността на регистрацията за притежание на оръжие от три на пет години, отбелязва вестник Folha de Sao Paulo.

Снимка 400471

Източник: ЕПА

Хората, които живеят в райони с висока престъпност и собственици на търговски обекти, ще имат по-лесен достъп до оръжие. Притежателите на оръжие повече няма да се нуждаят от разрешение от федералната полиция.

Повече от 63 000 души са убити в Бразилия през 2017 г., което е с 2,9 на сто повече от предходната година, показват данни на неправителствената организация Public Security Forum.

Около 60% от бразилците са против намаляване на контрола над притежанието на оръжие, разкрива сондаж на Datafolha от декември 2018 г.

Болсонару предприе кампания срещу защитата на Амазония

Болсонару предприе кампания срещу защитата на Амазония

Болсонару издаде указ, който предвижда прехвърляне на регулациите