Бразилският президент Жаир Болсонару, който се представя като близък приятел на американския президент Доналд Тръмп се нахвърли на новоизбрания президент Джо Байдън, наричайки Байдън "кандидат" и го нападна за неговата позиция за тропическите гори на Амазонка, съобщава "Ройтерс".

Болсонару е един от малкото в група видни световни лидери, които все още не поздравяват Байдън, който спечели президентските избори миналата седмица и трябва да влезе в Белия дом на 20 януари.

Говорейки на събитие във вторник, Болсонару оспори призива на Байдън по време на американския президентски дебат през септември, Бразилия да се бори с обезлесяването с чужда помощ или да се изправи срещу неуточнени "икономически последици".

"Наскоро видяхме един велик кандидат за държавен глава да казва, че ако не потуша огъня в Амазонка, той ще постави търговски бариери срещу Бразилия. И как можем да се справим с всичко това. Само дипломацията не е достатъчна ... Когато ти свърши слюнката, човек трябва да има барут, в противен случай не работи."

Коментарите на бразилския лидер могат да предвещават трънлив старт в отношенията с Байдън, чийто дневен ред с Бразилия може да е обезлесяването на Амазонка и правата на човека.

Болсонару подкрепя Тръмп, но се въздържа от оценки на изборите

Болсонару подкрепя Тръмп, но се въздържа от оценки на изборите

Байдън би се месил във вътрешните работи, притеснен бразилският президент