САЩ предприеха тежки стъпки срещу правителството на Венецуела, водено от Николас Мадуро, във връзка със загрижеността относно нарастващото влияние на Русия и Китай в региона, пише в книгата на Джон Болтън - "Стаята, където се случи: Мемоари за Белия дом", съобщава ТАСС.

"Автократичният режим на Мадуро представлява заплаха поради връзките с Куба и възможностите, които предлага на Русия, Китай и Иран", обяснява Болтън.

Куба: Болтън потвърди опасността на САЩ за региона

Куба: Болтън потвърди опасността на САЩ за региона

Болтън определи външната политика на президента Тръмп като некомпетентна и лишена от стратегия

Според него, "заплахата от Москва беше неоспорима както от военна, така и от икономическа гледна точка, тъй като изразходва значителни ресурси за подкрепа на Мадуро да доминира в петролната и газовата промишленост на Венецуела в ущърб на САЩ. Пекин също не изостава много".

Според него "Америка се съпротивлява на външни заплахи в Западното полукълбо от времето на доктрината Монро и настъпи моментът да я съживи, след като администрацията на Обама с бившия държавен секретар Джон Кери се опита да я погребе."

Ситуацията във Венецуела ескалира, след като лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, чието назначаване на поста председател на парламента преди това бе отменено от Върховния съд на страната, се самообяви за действащ президент през януари 2019 г.

САЩ го признаха за временен държавен глава, към тях се присъединиха страните от групата на Лима (с изключение на Мексико), Организацията на американските държави и редица страни от ЕС.

Мадуро нарече инцидента опит за преврат и обяви прекратяването на дипломатическите отношения със САЩ. В негова подкрепа се изказаха Русия, Беларус, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Сирия и Турция.

Мадуро готов да разговаря с Тръмп

Мадуро готов да разговаря с Тръмп

След като Тръмп изяви желание