Съединените щати осъзнават, че Русия няма да изпълни изискванията, които Вашингтон е поставил като условие за Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег на действие - ИНФ. Това пише в книгата на бившия помощник на президента на Съединените щати за национална сигурност Джон Болтън, съобщава ТАСС.

Важна стъпка към оттеглянето от Договора, както посочва Болтън, е получаването на подкрепа от съюзниците в НАТО, което е предмет на разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в навечерието на преговорите в Москва през октомври 2018 г.

Столтенберг изразява загриженост, че оттеглянето на САЩ от Договора за ИНФ може да раздели европейските страни, но според Болтън, той уверява събеседника си, че решението на Вашингтон няма да представлява заплаха за Европа.

Договорът Рейгън-Горбачов е мъртъв, потвърдиха Русия и САЩ
Обновена

Договорът Рейгън-Горбачов е мъртъв, потвърдиха Русия и САЩ

Сергей Рябков призова САЩ да наложат мораториум върху разгръщането на ядрени ракети

В същото време в разговора със Столтенберг, Болтън коментира, че знае, че няма шанс Русия да отстъпи исканията на САЩ и да унищожи ракетата, която Вашингтон смята за нарушаване на споразумението.

"Що се отнася до Русия, как някой сериозно може да повярва, че ще изпрати оборудването си на скрап, особено като се има предвид, че те са още по-загрижени за нарастващата китайска ракетна заплаха по техните граници в Азия, отколкото за ситуацията в Европа", пише Болтън в книгата си.

Той също така твърди, че е предложил на Тръмп да се опита да постигне споразумение с Русия за съвместно излизане от Договора за ИНФ. Тогава, според бившия помощник на президента на САЩ за национална сигурност, би било възможно да се обяви "постигане на споразумение с Русия по важен въпрос".

Тръмп обаче отхвърля тази възможност и настоява за предсрочно прекратяване на участието на САЩ в споразумението.

В същото време Болтън не е напълно наясно дали Тръмп напълно разбира същността на Договора за ИНФ и че той не се отнася до ядрения потенциал, а само до ракетите, които ги транспортират.

В същото време Болтън играе решаваща роля за напускането на Договора. Според мемоарите му, той информира Тръмп за оттеглянето от споразумението, като вече е обсъждал това решение с тогавашния министър на отбраната Джеймс Матис и държавния секретар на САЩ Майк Помпео, като посочва пред президента "нарушение" на договора от страна на Русия. След което Тръмп иска незабавно да се оттегли от споразумението.

Ядрените сили модернизират оръжията си при мрачни изгледи за контрол

Ядрените сили модернизират оръжията си при мрачни изгледи за контрол

9 държави притежават 13 400 ядрени оръжия