Бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън е на мнение, че споразумението между САЩ и талибаните представлява "неприемлив риск за цивилното население на Америка", предаде "Спутник".

"Това е сделка в стил Обама. Легитимирането на талибаните изпраща грешен сигнал до терористите на Даеш и Ал Кайда и враговете на Америка като цяло ", заяви Болтън в "туитър", като се позова на предшественика на Доналд Тръмп Барак Обама.

Съюзникът на Тръмп Линдзи Греъм от своя страна изрази готовността си да "подкрепя разумните усилия за преговори за прекратяване на войната в Афганистан", но добави, че "всяко мирно споразумение трябва да бъде устойчиво, честно и да включва защитата на американската родина срещу международните терористични организации, които са живи и здрави в Афганистан ".

САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение в Доха

САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение в Доха

Майк Помпео посъветва талибаните да прекъснат връзките си с Ал Кайда

"Силно подозирам, че талибаните някога са приели конституцията на Афганистан и са уважавали правата на религиозните малцинства и жени. Времето ще покаже дали помирението в Афганистан може да бъде постигнато с чест и сигурност, но след повече от 18 години война е време да се опитаме ", подчерта републиканският сенатор.

Тръмп от своя страна отговори на критичните забележки на Болтън по време на съботната пресконференция, като заяви, че бившият съветник по националната сигурност е "имал своя шанс", който никога не е използвал.

Коментирайки споразумението между САЩ и талибаните, което предвижда изтеглянето на около 13 000 американски войски от Афганистан, POTUS обеща, че администрацията му ще пренасочи своите военни към южноазиатската държава, "ако се случат лоши неща".

Саудитска Арабия приветства мирното споразумение между САЩ и талибаните

Саудитска Арабия приветства мирното споразумение между САЩ и талибаните

Надяват се това да додведе до постоянно прекратяване на огъня

Освен това той обеща, че лично ще се срещне с талибанските лидери "в не толкова далечното бъдеще", прогнозирайки, че предстоящите преговори между афганистанските страни ще бъдат успешни, тъй като "всички са уморени от войната" на фона на опасенията, че преговорите ще бъдат по-сложно от първоначалната сделка.

Забележките дойдоха след като САЩ и талибаните подписаха изключително важно двустранно мирно споразумение в катарската столица Доха по-рано в събота, документ, който предвижда поетапно изтегляне на войски от Афганистан.

Американските сили трябва да бъдат намалени до 8 600 в рамките на първите 135 дни от обявяването на сделката, докато съюзническите и коалиционните сили ще бъдат намалени пропорционално.

САЩ незабавно могат да започнат изтегляне от Афганистан

САЩ незабавно могат да започнат изтегляне от Афганистан

След историческото споразумение с талибаните

Съгласно споразумението до 5000 мандати затворници ще бъдат освободени от затворите до 10 март, първият ден на вътрешноамериканските преговори, докато останалите затворници ще бъдат освободени в рамките на следващите три месеца. Талибаните се ангажират, че освободените затворници няма да представляват заплаха за сигурността на САЩ и техните съюзници.

Сделката задължава САЩ да търсят икономическо сътрудничество за възстановяване с новото афганистанско ислямско правителство след уреждане и да избягват да се намесват във вътрешните му работи.

В замяна талибаните ще предприемат стъпки, за да попречат на терористични групи като Ал Кайда да използват афганистанска земя, за да застрашат сигурността на САЩ и техните съюзници.

ООН приветства споразумението между САЩ и талибаните

ООН приветства споразумението между САЩ и талибаните

Според декларацията САЩ ще намали броя на своите войски в страната до 8 600