Президентът на САЩ Доналд Тръмп искаше да заплаши лидерите на страните членки на НАТО с напускане на алианса на срещата на върха през 2018 г., ако подкрепят руския проект за газопровод "Северен поток 2", пише в книгата си Джон Болтън, съобщава ТАСС. 

"Той (Тръмп) ми се обади и ме попита: Готови ли сте за голямата игра днес? Това искам да кажа. След това той започна да диктува следното: Ние уважаваме НАТО, но те се отнасят несправедливо към нас. До 1 януари всички държави трябва да увеличат разходите си за отбрана до 2% от БВП и ние ще простим дългове, или ще излезем и няма да защитим тези, които не си плащат."

Тръмп: 2% за НАТО или санкции

Тръмп: 2% за НАТО или санкции

Нова заплаха от Белия дом

"Тъй като ние самите не се разбираме с Русия, няма да сме член на НАТО, където членовете на алианса плащат милиарди Русия. Ние си тръгваме, ако одобрят проекта за газопровода", цитира Болтън думите на Тръмп. 

Според него в крайна сметка той и държавният секретар на САЩ Майк Помпео успяват да убедят Тръмп да не отправя подобни заплахи, а да се ограничи до апел към страните от Северноатлантическия алианс да увеличат разходите за отбрана.

Проектът "Северен поток 2" включва изграждането на два тръбопровода на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра. м годишно от брега на Русия през Балтийско море до Германия. Към днешна дата газопроводът е готов на 93%.

"Северен поток 2": В Германия отговориха на обвиненията в "предателство към Европа"

"Северен поток 2": В Германия отговориха на обвиненията в "предателство към Европа"

Газопроводът бил критикуван от онези, които лобират за интересите на САЩ