Бомбардировачът на САЩ Б-52 ще остане на въоръжение до 2050 г., съобщава АП.

Така той ще надживее и по-младите си наследници.

Секретарят на ВВС на САЩ Хийтър Уилсън заяви, че ще започнат да изтеглят от въоръжение Б-1 и Б-2, след като изградят достатъчно бомбардировачи следващо поколение Б-21. Новият бомбардировач се очаква да влезе на въоръжение в средата на следващото десетилетие. "Пенсионирането" на двата бомбардировача ще зависи от това колко бързо ВВС ще се сдобие с Б-21.

Говорител на ВВС заяви, че Б-1 и Б-2 вероятно ще продължат да летят до началото на 30-те години на XX век.

Уилсън подчерта, че няма да бъде намален броят на базите с бомбардировачи.

Б-52 ("Стратосферна крепост") се очаква да остане на въоръжение до средата на века - 2050 г. Запланувано е бомбардировачите да бъдат модернизирани, включително да получат нови двигатели. ВВС искат 280 милиона долара за модернизиране на бомбардировачите. "Боинг" е изградил 8 различни модела между 1952 и 1962 г. Останали са 75 бомбардировача, които са базирани в Северна Дакота и Луизиана.

Б-1 има необичайна история. Първоначално е разработен през 70-те години на миналия век, отменен е и след това е върнат при президента Роналд Рейгън. Проектиран е за ядрени и конвенционални атаки, но сега предимно се използва за удари с конвенционални муниции.

Б-2 е първият в света бомбардировач, който може да се изплъзне от радарите. Разработен е от Northrop Grumman през 80-те години на XX век. Известен е с това, че един е струвал повече от 1 милиард долара. САЩ имат 21 от тях, базирани в Мисури и Тексас.