Около 1,6 милиарда души по света са изложени остро на комбинацията от растящи цени на храните, растящи цени на енергията и усложняващи се финансови условия. Това заяви върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел по време на срещата на Г-20.

Той обвини Русия, че изостря кризата, като се опитва да "използва храните като оръжие за война не само срещу Украйна, но и срещу най-уязвимите страни в света".

Борел очерта и отговора на ЕС на продоволствената криза, включително ангажиране на 7 милиарда евро за подкрепа до 2024 г. и подпомагане на достъпността на храните и производството.

Г-7 ангажира 5 млрд. долара за борба със световната продоволствена криза

Г-7 ангажира 5 млрд. долара за борба със световната продоволствена криза

САЩ ще осигури половината от средствата

Относно блокадата на износа на зърно от Украйна, топ дипломатът на ЕС посочи, че Съюзът работи за изнасянето на зърното по алтернативни пътища.

"2,5 милиона тона бяха изнесени през юни в сравнение с 1 милион през април. Но разрешаването на проблема е скъпо и бавно", призна той.

Борел отбеляза, че се очакват допълнителни 50 милиона тона със следващата реколта. По негови думи обаче освобождаването на капацитет за съхранение става все по-наложително.

Все повече хора по света гладуват

Все повече хора по света гладуват

ООН предупреди за задаваща се катастрофа