Бъдещият премиер на Великобритания Борис Джонсън ще назначи Доминик Къмингс за политически съветник в новия британски кабинет, пише "Гардиън", позовавайки се на Би Би Си.

Печатът на Острова за победата на Джонсън: Срещнете новия пич на No 10

Печатът на Острова за победата на Джонсън: Срещнете новия пич на No 10

Много вестници използват една и съща снимка, на която Джонсън е пред главния вход на "Даунинг стрийт" 10 и маха с дясната си ръка, а с лявата - палец нагоре.

Британската телевизия отбелязва, че шефът на кампанията за напускане на ЕС влиза в управлението на страната. Пояснява се, че Къмингс е голям мозък и има опит, което ще се приветства от поддръжниците на Брекзит, но в същото време е много спорна личност. Според някои присъединяването му към управлението на страната означава по-агресивна позиция на правителството.

Къмингс беше специален съветник на Майкъл Гоув преди да поеме кампанията за напускане на ЕС преди референдума през 2016 г. Къмингс е определян от някои като "мозъка" зад успешната кампания за Брекзит. Неслучайно сценаристът Джеймс Греъм даде централна роля на Къмингс в телевизионен филм за Брекзит, изиграна от популярния актьор Бенедикт Къмбърбач.

Борис Джонсън поема управлението на Великобритания
Обновена

Борис Джонсън поема управлението на Великобритания

Той ще замени Тереза Мей на поста министър-председател и ще поеме управлението на страната

"Гардиън" пише, че ключовият момент около Доминик Къмингс е, че той не е консерватор, а тори ленинист, който вярва, че в британското правителство и управлението е необходима фундаментална реформа. Представители на "Даунинг стрийт" 10 ще бъдат ужасени, ако се наложи да бъдат ръководени от стратега. Някои съюзници на Джонсън в Европейската изследователска група, която представлява най-големите поддръжници на Брекзит в Консервативната партия, също ще се притеснят. В миналото Къмингс сериозно ги критикуваше.