Британският премиер Борис Джонсън обмисля да наложи нова едномесечна национална блокировка в Англия следващата седмица, след като учените предупредиха, че коронавирусът се разпространява по-бързо от най-лошите им прогнози, предаде "Ройтерс".

Пандемията се разпространява в повечето части на Великобритания, където официалният брой на загиналите от 46 299 е най-високият в Европа.

Очаква се Джонсън да проведе пресконференция в понеделник, за да обяви новите мерки, които биха позволили да останат отворени само основни магазини и училища, детски ясли и университети, пише в. "Таймс"

Новите мерки все още са в процес на обсъждане и не е взето окончателно решение, пише вестникът, позовавайки се на висш държавен източник.

Понастоящем правителството има тристепенна система от ограничения за местните райони в Англия, като ниво 3 е най-високо. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия провеждат свои собствени политики за борба с пандемията.

Готвят нова блокада в цяла Англия заради COVID-19

Готвят нова блокада в цяла Англия заради COVID-19

За противодействие на епидемията от новия коронавирус

Член на правителствената Научно-консултативна група за извънредни ситуации (SAGE) предупреди , че вирусът е "в бунт" с всички възрастови групи.

"За недоволните, които не вярват във втора вълна, има втора вълна", каза Калум Семпъл, професор по медицина от огнища в университета в Ливърпул, пред BBC.

"И за разлика от първата вълна, когато имахме национално заключване, което защитаваше огромни части от обществото, това огнище сега води до бунтове във всички възрастови групи", подчерта професорът.

Ново заключване ще окаже нов натиск върху финансовия министър Риши Сунак и Банката на Англия, за да увеличат и без това огромната си подкрепа за британската икономика, шестата по големина в света. Икономиката се срина с рекордните 20% през пролетта и се бори да запази възстановяването си.

Джонсън обявява тристепенна система за нови блокади

Джонсън обявява тристепенна система за нови блокади

След скока на случаите на COVID

В сегашната система включва забрана за смесване на хора в различни домакинства, кръчмите и баровете са затворени, сватбените приеми не са разрешени и пътуванията до или от района трябва да се избягват.

Правителството обмисля и по-строги регионални мерки.

Някои анализатори казват, че регионалните ограничения за бизнеса, наложени през последните седмици, ще доведат до свиване на икономиката през четвъртото тримесечие и националното блокиране би нанесло по-големи щети.