Твърде много време ще ми отнеме да се извиня за всички мои оскърбителни коментари, които съм направил през последните 30 години.

Това заяви британският външен министър Борис Джонсън, който се пошегува на пресконференция с държавния секретар на САЩ Джон Кери в Лондон, цитиран от „Гардиън”.

Джонсън беше запитан за направените от него коментари, че Обама не е харесван във Великобритания, защото е „полукениец” и Хилари Клинтън прилича на „садистична медицинска сестра”.  Той отговори, че би искал да повтори каквото е казал по-рано, но толкова много неща е заявил, че ще му отнеме твърде много време, за да се извини на всички.

По думите му всички тези коментари са извадени от контекста, но има важни въпроси, които трябва да се обсъдят.

По време на странната пресконференция американски журналист обвини Джонсън, че казва „откровени лъжи”.

Кери похвали новия външен министър на Великобритания като човек с „порядъчен интелект”, който изглежда „много умен и способен човек”. Джонсън от своя страна благодари на държавния секретар. Кери пък отговори, че „това се нарича дипломация”.

Обаче американските журналисти не бяха толкова благосклонни към Борис Джонсън. Гардинър Харис от „Ню Йорк таймс” попита Кери може ли да вярва на всичко казано от британския си колега.

Кери използва пресконференцията да похвали Борис като „напълно подготвен” да бъде външен министър.  По думите му позицията на Джонсън за референдума за членството на Великобритания в ЕС няма да попречи да работят заедно.

Снимка 245225

Източник: ЕПА

По-рано Кери се срещна с британския премиер Тереза Мей.