Бившият външен министър на Великобритания Борис Джонсън обяви, че ще гласува в подкрепа на сделката на премиера Тереза Мей за Брекзит, защото от друга страна Брекзит може да бъде изгубен, пише "Гардиън".

Преди час Камарата на общините започна да дебатира споразумението, което ще бъде подложено на гласуване около 16,30 часа българско време.

Барние потвърдил Брекзит без сделка, ако Мей се провали

Барние потвърдил Брекзит без сделка, ако Мей се провали

Дълго отлагане на Брекзит ще принуди държавата да участва на изборите за Европейски парламент.

В продължение на месеци Джонсън заклеймяваше постигнатите между британското правителство и ЕС договорености, като предупреждаваше, че Обединеното кралство ще се превърне във "васална държава". Сега той потвърди в "Туитър", че ще гласува в подкрепа на Мей.

"Днес е денят, в който ние обещахме страната да напусне ЕС. Горчиво съжалявам, че не успяхме да изпълним това обещание. Вместо това ние днес ще гласуваме споразумението за напускане", написа той в социалната мрежа.

„Ден за равносметка”: Какво пишат британските вестници на 29 март 2019 г. – ден на Брекзит

„Ден за равносметка”: Какво пишат британските вестници на 29 март 2019 г. – ден на Брекзит

Днес Великобритания трябваше да напусне ЕС

"Аз съм и оставам силен критик на споразумението. Но сега ние трябва да направим избор и това означава да изберем измежду вариантите, които съществуват. Достигнах до тъжното заключение, че нито това правителство, нито този парламент желаят да се напусне без сделка. Следователно сме изправени пред риска да бъдем принудени да приемем по-лош вариант на Брекзит или да изгубим Брекзит като цяло. Лошо споразумение, което имаме шанс да подобрим по време на следващата фаза от преговорите, трябва да бъде по-доброто от тези алтернативи. Много е болезнено да гласуваш за това споразумение. Но се надявам, че сега можем да работим заедно за преодоляване на дефектите, да избегнем капана на предпазния механизъм и да изпълним това, за което хората гласуваха", обясни той вижданията си.

Джонсън обърна позицията си за сделката преди дни, след като Мей обяви пред консерваторите, че е готова да подаде оставка, ако споразумението й бъде прокарано.