Драматични заглавия в британския печат днес, докато премиерът Тереза Мей подлага сделката за Брекзит на трето гласуване в парламента в деня, в който Великобритания трябваше да напусне ЕС, пише "Гардиън".

За втори пореден ден "Дейли мейл" и "Дейли експрес" излизат с подобна главна страница. Първият вестник публикува снимка с осветения Биг Бен, който отчита 23,00 часа. Изданието излезе със заглавие: "Последен шанс". Вестникът допълва, че в "23,00 часа тази вечер трябваше да настъпи моментът, в който Великобритания да се превърне в горда суверенна държава още веднъж". Великобритания трябваше да напусне ЕС тази вечер.

"Дейли експрес" публикува снимка на осветения британски парламент и Биг Бен. Изданието пише, че настъпва "Най-мрачният час за демокрацията" след провала на британските депутати да изведат страната от Общността. Вестникът пояснява, че "днес в 23,00 часа Великобритания трябваше да се освободи от оковите на ЕС".

"Дейли телеграф" пише, че премиерът е изправен пред "ден за равносметка". Според вестника днес Великобритания трябваше да напусне ЕС, а вместо това гласуването може да се окаже последното хвърляне на зарове за Мей след двугодишни преговори за Брекзит.

"Таймс" смята, че Обединеното кралство го чака още една година в ЕС, ако депутатите откажат да одобрят сделката на Мей по време на извънредно заседание на парламента на датата, на която страната трябваше да напусне ЕС. Според вестника има малка надежда споразумението да бъде прокарано, тъй като лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин и Демократичната юнионистка партия отхвърлиха идеята, което означава, че ЕС се подготвя за "дълго отлагане" на Брекзит.

"Сън" се фокусира върху лидера на Демократичната юнионистка партия Арлин Фостър и я подканва да подкрепи споразумението за Брекзит.

"Гардиън" пише, че Мей е обещала повече от 100 пъти Великобритания да напусне ЕС на 29 март, но вместо това тя ще внесе "само половината от сделката за Брекзит за гласуване днес". Вестникът публикува снимка с Майкъл Гоув и кучето му Сноуи, тъй като Гоув е фаворит за мястото на премиера Мей.

"Ай" се съсредоточава върху Борис Джонсън, който е един от фаворитите за министър-председател на Обединеното кралство.

"Мирър" пише, че днес е ден за Брекзит, а Мей все още не може да прокара сделката си.

Припомняме, Великобритания има срок до 12 април да одобри споразумението за Брекзит, за да се избегне вариантът за излизане без сделка. Ако депутатите отхвърлят за трети път сделката, то Лондон до 12 април трябва да обяви пред Европейския съвет какво следва. Ако депутатите този път подкрепят споразумението на премиера Тереза Мей, Великобритания ще получи удължаване на срока за напускане до 22 май, според решенията на Европейския съвет от миналата седмица.

На 12 март законодателите отхвърлиха изменената сделка на Мей. Гласуването приключи с 391 гласа "против" срещу 242 гласа "за". На 15 януари 432 британски депутати срещу 202 гласуваха против споразумението на Мей.