Премиерът на Великобритания Тереза Мей е потвърдила, че подава оставка щом започне следващата фаза от Брекзит, съобщи източник, цитиран от британски медии.

Тя е отбелязала пред депутати от Консервативната партия, че е чула посланието им. Мей е намекнала пред торите, че ще се оттегли през лятото.

"Няма да остана на поста за следващата фаза от преговорите", казала Мей пред членовете на Комисия 1922 на Консервативната партия. Тя обещава да подаде оставка, след като сделката й за Брекзит с ЕС бъде прокарана в Камарата на общините.

Лейбъристката партия подкрепя втори референдум за всяка сделка за Брекзит

Лейбъристката партия подкрепя втори референдум за всяка сделка за Брекзит

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин се очаква да задължи депутатите

Но тя не конкретизира кога точно ще се оттегли. Мей поясни, че предпочита следващият премиер да е някой "в тази стая", а не от Лейбъристката партия.

"Дейли телеграф" коментира, че Мей е изнесла пламенна реч пред консерваторите.

"Даунинг стрийт" публикува извадка от речта на Мей пред торите.

"Много ясно чух настроението в парламентарната група. Знам, че има желание за нов подход и ново лидерство във втората фаза от преговорите за Брекзит и аз няма да стоя на пътя...Готова съм да напусна този пост по-рано от това, което възнамерявах с цел да се направи това, което е правилно за нашата страна и партия", обяви тя.

Мей призова присъстващите да подкрепят споразумението за напускане на ЕС, за да гарантират плавен Брекзит.

Британското правителство ще се опита да прокара споразумението за Брекзит на трето гласуване в парламента в петък.

По-рано Мей изгуби поредно гласуване в парламента. Британските депутати одобриха процедура за провеждане на ориентировъчни гласувания на варианти за Брекзит.

Анти-Брекзит петицията е проверявана за чуждо влияние, обяви Мей

Анти-Брекзит петицията е проверявана за чуждо влияние, обяви Мей

Другите варианти носят риск от несигурност и никога няма да доведат до Брекзит

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу е избрал 8 предложения за Брекзит, които ще бъдат подложени на гласуване в парламента по-късно тази вечер, което е част от процеса по провеждане на ориентировъчни гласувания, наложен от депутатите по-рано тази седмица.

Бъркоу повтори решението си, че ще позволи ново гласуване на сделката за Брекзит, ако има значителни промени. Той се закани да блокира всеки опит на правителството да използва промяна в процедурните правила, за да заобиколи решението.