Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу обяви, че споразумението за Брекзит на премиера Тереза Мей няма да бъде подложено на гласуване в долната камара, ако не бъде променено, пише "Гардиън".

Изданието отбелязва, че изявлението към депутатите е изненадващо.

Той поясни, че има много спекулации около гласуването на споразумението за трети път.

Великобритания може да поиска отлагане на Брекзит с 9 месеца

Великобритания може да поиска отлагане на Брекзит с 9 месеца

Третото гласуване на сделката на Мей ще се проведе тази седмица

На 13 март лейбъристки депутат е запитал дали е позволено от правилника правителството да подложи едно и също предложение на гласуване.

Бъркоу добави, че депутати от двете страни на Камарата на общините са изразили тревогата си пред него, че законодателите ще гласуват един и същи документ за пореден път.

Председателят обобщи хронологията на събитията: споразумението с ЕС беше публикувано на 14 ноември; на 25 ноември беше одобрено от Европейския съвет; първият вот трябваше да се проведе на 11 декември, но на 10 декември гласуването беше отложено след 164 речи за три от планираните пет дни на дебати, гласуването беше отложено от правителството; първото ключово гласуване се проведе на 15 януари, правителството изгуби с 230 гласа; следващото беше предвидено за февруари, но беше отложено и се проведе през миналата седмица, и това гласуване беше изгубено от кабинета.

Струва си да се даде време за сделка за Брекзит, обяви Германия

Струва си да се даде време за сделка за Брекзит, обяви Германия

Преди да стигнем до "твърд" Брекзит, си струва да се опитаме още веднъж

Той е категоричен, че няма да позволи друго гласуване на сделката, ако ЕС не се съгласи на нови промени. Не само нещо различно като формулировка, а различно като съдържание, подчерта Бъркоу.

На 12 март законодателите отхвърлиха изменената сделка на Мей. Гласуването приключи с 391 гласа "против" срещу 242 гласа "за". На 15 януари 432 британски депутати срещу 202 гласуваха против споразумението на Мей.