Министри от британския кабинет очакват ЕС да гарантира 9-месечно отлагане на Брекзит от 29 март, съобщава ITV, позовавайки се на министър, приближен до премиера Тереза Мей.

Но източникът добави, че страната може да напусне ЕС "много по-скоро", ако парламентът успее да ратифицира споразумението за напускане "във всеки един момент преди края на деветте месеца".

Струва си да се даде време за сделка за Брекзит, обяви Германия

Струва си да се даде време за сделка за Брекзит, обяви Германия

Преди да стигнем до "твърд" Брекзит, си струва да се опитаме още веднъж

По-рано говорителят на британското правителство обяви, че третото гласуване на сделката на Мей ще се проведе тази седмица, ако кабинетът прецени, че няма "реалистични перспективи" за успех и ще поиска от Брюксел дълго отлагане на Брекзит в четвъртък. Но Ги Верхофстат, координаторът на Европейския парламент за Брекзит, предупреди, че Брюксел може да откаже отлагане на Брекзит тази седмица, ако парламентът не прокара сделката преди срещата на върха на ЕС в четвъртък.

От "Даунинг стрийт" поясниха, цитирани от "Гардиън", че премиерът все още иска парламентът да гласува споразумението във вторник или сряда, но само ако Демократичната юнионистка партия и повече консерватори подкрепят сделката.

Говорителят на Мей потвърди, че разговорите с юнионистите от Северна Ирландия са възобновени тази сутрин.

Мей може да отложи третото гласуване по сделката за Брекзит

Мей може да отложи третото гласуване по сделката за Брекзит

Засега няма подкрепа сред консерваторите…

Ако споразумението не бъде прокарано тази седмица, поясни говорителят, Мей ще изпълни обещанието си и ще поиска от ЕС в четвъртък отлагане на Брекзит отвъд юни, което означава, че Обединеното кралство ще участва на изборите за Европейски парламент, които ще струват повече от 100 милиона британски лири. Говорителят не каза за какъв период от време ще бъде отложен Брекзит.

Мей трябва да убеди над 75 депутати, ако иска сделката да бъде прокарана в парламента преди срещата на върха на ЕС. 75 консерватори и десетима депутати от Демократичната юнионистка партия гласуваха против сделката й последният път.

Сагата Брекзит - Великобритания вече загуби

Сагата Брекзит - Великобритания вече загуби

Кралството търси изход от хаоса…

23 консерватори, включително Борис Джонсън и Доминик Рааб, включително други седем тори, които настояват за втори референдум, намекнаха, че няма да си променят позицията без нови преговори с ЕС за предпазния механизъм за Ирландия. Това означава, че премиерът ще се нуждае от гласовете на най-малко 20 лейбъристи, ако иска сделката да бъде ратифицирана. Последният път само трима лейбъристи гласуваха в подкрепа на правителството.

"Даунинг стрийт" отхвърли призова на Джонсън премиерът да се опита да поднови преговорите с ЕС, като обяви, че това няма да се случи.