Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас заяви, че си струва да се даде повече време за постигане на споразумение с Великобритания за Брекзит, въпреки че ще бъде трудно да се гарантира дълго отлагане на напускането на ЕС, информира "Ройтерс".

"Преди да стигнем до "твърд" Брекзит, си струва да се опитаме още веднъж, вместо да спорим какво означава "твърд" Брекзит, именно много пречки пред двете страни", каза Маас пред журналисти преди среща на външните министри на ЕС.

Мей може да отложи третото гласуване по сделката за Брекзит

Мей може да отложи третото гласуване по сделката за Брекзит

Засега няма подкрепа сред консерваторите…

Запитан дали отлагането на Брекзит може да продължи и след изборите за Европейски парламент през май, той отговори, че колкото повече се отлага, толкова по-трудно ще стане.

Междувременно бившият външен министър на Великобритания Борис Джонсън обяви в статия за вестник "Дейли телеграф", че Лондон неизбежно ще влезе в нова фаза на преговори с ЕС. Той смята, че Великобритания най-вероятно ще участва в разговорите от позицията на слабия. Според него Камарата на общините се нуждае от доказателство, че следващият кръг преговори с Брюксел ще бъде "радикално различен", за да гласуват депутатите в подкрепа сделката на премиера Тереза Мей.

Сагата Брекзит - Великобритания вече загуби

Сагата Брекзит - Великобритания вече загуби

Кралството търси изход от хаоса…

Джонсън призова Мей да се опита отново да получи съгласието на ЕС за промени в предпазния механизъм за Ирландия.

Очаква се британският парламент да гласува споразумението за трети път във вторник.