"Даунинг стрийт" отхвърли призиви на някои консервативни депутати и на кмета на Лондон да помисли върху предложение преговорите с ЕС да продължат и през 2021 г. Британското правителство повтори, че всяка търговска сделка трябва да бъде договорена и одобрена преди 31 декември, пише "Гардиън".

Говорител на премиера Борис Джонсън също отхвърли идеята да се позволи на депутатите да ратифицират търговско споразумение със задна дата, ако времето не е достатъчно. Представителят поясни, че Камарата на общините ще трябва да гласува споразумение преди да влезе в сила.

Преговорите между ЕС и Великобритания все още продължават. Двете страни не могат да се договорят за рибарството, общите правила и стандартите. Остава по-малко от една работна седмица до изтичането на преходния период.

COVID хаос на пристанищата във Великобритания след забраните за пътуване в Европа

COVID хаос на пристанищата във Великобритания след забраните за пътуване в Европа

"Опустошителен ефект" и "катастрофа"

Някои консервативни депутати заявиха днес, че напускане на ЕС без търговско споразумение на 1 януари 2021 г. трябва да се избегне на фона на пандемията от коронавирус и проблемите с транспорта заради наложените от Франция ограничения във връзка с разпространението на нов щам на коронавируса.

Преговарящите страни нарушиха още един краен срок. Преговорите трябваше да завършат в неделя. Миналата седмица Европейският парламент предупреди, че няма да може да ратифицира евентуална сделка, ако не бъде договорена до 21 декември полунощ.