Правителството ще оттегли законопроекта за споразумението за Брекзит, ако програмата на работата на парламента не бъде приета. След това страната ще отиде към предсрочни парламентарни избори.

Това потвърди премиерът на Великобритания Борис Джонсън по време на дебат в Камарата на общините за Брекзит, пише "Гардиън".

Джонсън ни превръща в колония на ЕС, атакува Фараж и поиска отлагане на Брекзит

Джонсън ни превръща в колония на ЕС, атакува Фараж и поиска отлагане на Брекзит

Господин Джонсън се подписа под споразумение, "което свежда Великобритания до статут на колония на ЕС"

По-рано днес Би Би Си съобщи, позовавайки се на правителствен източник, че правителството на Великобритания ще изостави споразумението с ЕС за Брекзит и ще свика предсрочни парламентарни избори, ако депутатите отхвърлят планираната програма и ЕС потвърди отлагане на излизането на страната от Общността за 31 януари.

Източник от "Даунинг стрийт" 10 коментира пред Би Би Си: "Няма да губим повече месеци в този парламент". Представителят подчерта, че подобно предложение от Брюксел за отлагане на Брекзит ще отвори вратата към предсрочни избори "преди Коледа".

Няма да допусна повече месеци от това. Ако парламентът откаже да позволи Брекзит да се случи и продължи по този начин, и реши да отложи всичко до януари или по-дълго, при тези обстоятелства правителството не може да продължи с това...Трябва да съобщя, че законопроектът ще трябва да бъде оттеглен и ние ще трябва да отидем към парламентарни избори, обяви Джонсън пред депутатите.

Ще казвам на тези избори: "Нека осъществим Брекзит". И лидерът на опозицията ще изложи случая си през 2020 г. да се проведат два референдума - един за Брекзит и един за Шотландия, каза още той.

Туск: Отлагането на Брекзит зависи от решението на британските депутати

Туск: Отлагането на Брекзит зависи от решението на британските депутати

Споразумението с Великобритания е на базата на договореното с бившия премиер Тереза Мей

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви, че партията оспорва законопроекта. По думите му правителство на лейбъристите ще предоговори споразумението с ЕС и ще го подложи на референдум. Той предупреди, че сделката на масата може да извади Великобритания без договорености с ЕС в края на следващата година, като има предвид преходния период.