Правителството на Великобритания публикува законодателството, което излага правната рамка за предложеното от премиера Борис Джонсън споразумение за Брекзит, пише "Гардиън".

В Лондон ще разглеждат нов закон за Брекзит

В Лондон ще разглеждат нов закон за Брекзит

В събота отхвърлиха сделката на Борис Джонсън

Законопроектът за напускане на ЕС (Withdrawal agreement bill - WAB) е от 125 страници, има още 126 страници обяснителни бележки. Публикуван е в 20,00 часа местно време в понеделник, като така дава 12 часа на депутатите да разгледат детайлите на най-големите конституционни промени на Острова от десетилетия преди Камарата на общините да поднови работа и да проведат първо гласуване на проектозакона.

Основната цел

Както се казва в обяснителните бележки, законопроектът има за цел прилагане на споразумението между Великобритания и ЕС за Брекзит, дава правен статут на сделката на Джонсън.

Преходният период

Както е планирано, той ще продължи до края на 2020 г. Може да бъде удължен от правителството с още до две години. Но докато за подобно удължаване ще е необходимо одобрението на парламента, в законопроекта няма положение депутатите да решават за евентуално удължаване на преходния период. Ако в края на преходния период надвисне заплахата от без сделка с ЕС, ще бъде по-трудно за парламента да го предотврати.

Ускорено ратифициране

Обикновено международните договори - и това е такъв договор според закона - трябва да бъдат разгледани в парламента най-малко 21 дни, за да бъдат ратифицирани. Този минимален срок е заложен в закон от 2010 г. за конституционната реформа и управлението. Но това положение е отменено за целта WAB да бъде ратифициран преди крайния срок 31 октомври.

Бъдещите отношения

На депутатите ще бъде даден някакъв контрол и първо трябва да одобрят задачите за бъдещите отношения с ЕС.

Правата на гражданите

Законопроектът излага правата на гражданите на ЕС и на тези от Европейската икономическа зона и държавите от Европейската асоциация за свободна търговия, и Швейцария. Внесено е ново положение за нов орган, наречен Независим орган за наблюдение (IMA), който ще помога на гражданите на ЕС да подават оплаквания за отношението на британското правителство към тях.

Правата на работниците

Това е ключов елемент в опитите на Джонсън да изкуши разбунтували се депутати от Лейбъристката партия да подкрепят сделката му. В този законопроект е заложен вече обявеният принцип, че правата, които в момента произлизат от законодателството на ЕС, такива като директивата за работното време, ще имат правен ефект върху британското законодателство. В дългосрочен план в законопроекта има някаква неясна формулировка, че позицията за правата на работниците в края на преходния период няма да бъде снижена в по-късно законодателство. Това може би е достатъчно, за да убеди някои лейбъристи, но не убеждава ръководството на Лейбъристката партия, а също така и синдикатите.

Северна Ирландия

Има няколко параграфа в законопроекта, които излагат договореностите за Северна Ирландия и отстъпката на Джонсън, според която Северна Ирландия ще остане в митническия режим на ЕС. С този ход Джонсън спечели сделката, но изгуби подкрепата на Демократичната юнионистка партия. В обяснителните бележки се казва, че законопроектът гарантира, че Великобритания (включително Северна Ирландия) няма да остане в митническия съюз на ЕС. Това може би е истина де юре, но не напълно де факто.

Сметката за развода

Великобритания ще плати изисканата сума или всяко задължение от сметката на Консолидирания фонд или ако финансовото министерство реши, от националните фондове.