Външният министър на Великобритания Борис Джонсън призова президента на САЩ Доналд Тръмп да не напуска ядреното споразумение с Иран, информира БиБиСи.

Макрон: Ако САЩ напуснат споразумението с Иран, може да последва война

Макрон: Ако САЩ напуснат споразумението с Иран, може да последва война

Според Макрон, Тръмп не иска война…

Според Джонсън това би било "грешка".

Ключова визита на Борис Джонсън в САЩ

Ключова визита на Борис Джонсън в САЩ

Ядрената програма на Техеран е в центъра на дебата

Топ дипломатът на Обединеното кралство е на посещение в САЩ, за да убеди американската администрация да остане в сделката. До 12 май Лондон и европейските съюзници трябва да убедят Тръмп да продължи да се придържа към споразумението.

Русия застава по-сериозно зад Иран и ядрената сделка при оттегляне на САЩ

Русия застава по-сериозно зад Иран и ядрената сделка при оттегляне на САЩ

Ще бъде по-лесно от икономическа гледна точка, защото няма да имат ограничения за икономическо сътрудничество с Иран

От седмици Великобритания, Франция и Германия се опитват да убедят администрацията на Белия дом да остане в сделката, в която участват също Русия и Китай.

В статия за "Ню Йорк таймс" Джонсън подчертава, че "само Иран ще спечели", ако споразумението се провали.

"От всички варианти, които имаме, за да гарантираме, че Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие, това споразумение предлага най-малко вреди", пише той.

Джонсън смята, че споразумението си има своите слабости, но е убеден, че те могат да бъдат разрешени. По думите му Великобритания работи със САЩ, Франция и Германия за разрешаването им.

По време на визитата Джонсън ще се срещне с американския вицепрезидент Майк Пенс, съветника по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън и конгресмени. Той няма да проведе разговори с президента на САЩ, но се очаква да участва в предаването Fox & Friends, което редовно се гледа от Тръмп.