Президентът на Русия Владимир Путин е обсъдил по телефона с премиера на България Бойко Борисов сътрудничеството в търговско-икономическата и енергийната сфера, се казва в съобщение на пресслужбата на Кремъл.

На 27-ми септември по инициатива на българската страна се състоя телефонен разговор между президента на Руската федерация Владимир Путин и премиера на България Бойко Борисов. Те обсъдиха въпроси от двустранното сътрудничество в търговско-икономическата и енергийна сфера, поясняват от Кремъл.

По време на разговора двамата са засегнали и някои въпроси от международния дневен ред.

Още пазим тръбите за "Южен поток", увери Борисов Путин по телефона
Обновена

Още пазим тръбите за "Южен поток", увери Борисов Путин по телефона

Разговорът между двамата е бил по инициатива на българския премиер

Припомняме, в началото на август двамата проведоха телефонен разговор. Те отново обсъдиха сферата на енергетиката. Разговорът беше по инициатива на българската страна.

Двете държави все още не са разрешили спора за АЕЦ „Белене”. Българският министър на енергетиката Теменужка Петкова се е ангажирал България да плати на руската страна до края на декември 400 милиона евро за оборудването по проекта АЕЦ „Белене”.

Петкова е уверила руската страна, че плащането на присъдената от международния арбитраж в Женева сума от 620 милиона евро ще бъде извършено във възможно най-кратки срокове.  

От „Росатом” напомнят, че дневната лихва върху дълга на България е 167 хиляди евро.

Припомняме, от компанията „Атомстройекспорт”, която е страна по спрения проект „Белене”, имаше 7 иска към НЕК, като международният арбитраж уважи 3 от тях, а 4 бяха отхвърлени. 

Преговарящите от българска страна са подписали меморандум за произвеждане на оборудването без да има подписан договор с руската компания и без тя да е поела ясни ангажименти по развитието на проекта.
След решението на арбитража беше създадена българо-руска работна група по изпълнение на съдебното решение.

По-късно от Дондуков 1 уточниха, че премиерът Борисов е информирал президента Путин, че българското правителство е направило конкретни стъпки за изплащане на задълженията на НЕК към „Атомстройекспорт“, които към 19.09.2016 г. възлизат на 628 млн. евро, включващи главницата, съдебни разходи и лихва. Борисов е изтъкнал, че темата вече се разглежда от Народното събрание.

България обаче настоява за преразглеждане на лихвените условия, поставени от „Атомстройекспорт“. „Целта ни е да бъдат изчистени проблемите между двете дружества и да се постави стабилна основа за бъдещи съвместни енергийни проекти“, е посочил още Бойко Борисов, настоявайки руската страна да вземе под внимание българските претенции относно лихвения процент.

Двамата са изразили задоволство от постигнатите резултати на работните групи по енергийните проекти, които бяха договорени в предишния им телефонен разговор.

Фокус в разговора е бил поставен и върху проекта за газоразпределителен център на територията на България, като е обсъдена подготовката на тристранна среща между България, ЕК и Русия, която да доведе до ясно уточняване на техническите, икономическите и юридическите детайли по отношение на проекта.
Борисов и Путин са се договорили експерти на „Булгартрансгаз“ да запознаят руската страна с разработения бизнес модел на газовия хъб „Балкан“.

От МС изтъкват, че руският президент е приветствал открития диалог с българския премиер и честната позиция, че хъбът трябва да се случи при писмени гаранции от Европейската комисия и при взаимоизгодни условия за всички страни, участващи в изграждането.