Премиерът Борисов е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин, съобщи „Новости“ по информация на Кремъл.

Разговорът е бил поискан от българския премиер.

Тема на разговора са били съвместни проекти в сферата на енергетиката.

Било е коментирано и активизиране на взаимодействието в рамките на Руско-Българската междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Припомняме, този разговор идва 24 часа, след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в писмо до Борисов, че ЕК е склонна да се съгласи руски газ да минава през бъдещия газов хъб „Балкан”, който страната ни иска да изгради. Юнкер уверява Борисов, че ЕК продължава да работи много усърдно по концепцията за газов хъб „Балкан”.

Жан-Клод Юнкер подчертава, че условието за преминаване на руския газ остава същото, както и досега - по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза.

ЕК нямала против и страната ни да изгради нов реактор.

От "Дондуков" 1 първоначално само потвърдиха за разговора, но обявиха, че няма да има официално прессъобщение по темата.

По-късно обаче правителствената пресслужба явно размисли и разпространи информация за телефонния разговор.

Борисов и Путин са обсъдили създаването на работни групи, които да направят преглед на енергийните проекти между двете страни. Експертите ще обсъдят проблемите и възможностите за тяхното преодоляване при спазване на правилата, валидни за Европейския съюз.

От МС също обвързват вчерашното писмо на Юнкер с днешния разговор. Премиерът Борисов е подчертал, че и към момента на пристанищата в Бургас и Варна се съхраняват тръби, предназначени за изграждане на проекта „Южен поток“.

Борисов и Путин са обсъдили и възможностите за увеличаване на туристите, отбелязвайки, че туризмът продължава да играе важна роля в отношенията между двете страни. В рамките на разговора беше посочено, че през 2015 г. България е била посетена от близо половин милион туристи, като президентът Путин е изразил очакване през настоящата година да има значително увеличение на броя им.