Убеден съм, че Западните Балкани вече не са на кръстопът. Стратегическият избор на поколения бе направен за европейското им бъдеще. Трябва да продължим да работим заедно, за да сме сигурни, че регионът няма да попадне обратно в несигурността от миналото.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на кръглата маса "Балканска сигурност", Координация, сътрудничество, консолидация? Придвижване на Западните Балкани напред", която се провежда в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

Борисов се хвали със справяне с нелегалната миграция в Мюнхен

Борисов се хвали със справяне с нелегалната миграция в Мюнхен

По думите му дипломацията и мирът са решение на проблемите с тероризма и миграцията

Борисов изтъкна, че разширяването е двустранен процес и двете страни - ЕС и страните от Западните Балкани трябва да изпълнят своите ангажименти.

Той определи като осезаемо разочарованието от липсата на зелена светлина за стартиране на преговорите за членство със Северна Македония и Албания през миналия октомври.

Премиерът изрази надежда, че Европейският Съвет ще достигне до консенсус за започване на преговори за членство по време на срещата през март, защото последващо забавяне рискува да повиши националистическите настроения в региона и може да изостри напрежението със съседните страни.

"Не можем да си позволим да направим стратегически грешки в толкова стратегически важен регион", категоричен беше българският министър-председател.

Албания няма да плаче пред вратата на ЕС за приемането си

Албания няма да плаче пред вратата на ЕС за приемането си

Това отсече албанският премиер Еди Рама

"Очакваме срещата на върха в Загреб през май тази година с надеждата, че тя ще даде нова динамика в процеса по разширяване", добави премиерът Борисов.

Той припомни приоритетите на Хърватското председателство на Съвета на ЕС и тези на България и Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес по отношение на свързаността на Западните Балкани във всичките им аспекти - образование, нови технологии и различни форми за регионално сътрудничество. 

Борисов подчерта още, че развитието на добросъседски отношения и всеобхватното регионално сътрудничество имат жизненоважна роля за устойчивото развитие в целия регион. Премиерът специално акцентира върху значението на транспортната и дигиталната свързаност и сътрудничеството в енергийната сфера.