България мечтае за справяне с нелегалната емиграция. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос - какво е необходимо, за да се преодолеят предизвикателствата, пред които са изправени страните от цял свят.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Мюнхен, където участва в 56-та поредна годишна конференция по сигурността. 

Борисов не иска да знае кого подслушват и кого арестуват
Обновена

Борисов не иска да знае кого подслушват и кого арестуват

Някой е цопнал някъде - това не е моя вина, заяви премиерът

"Българите забравиха какво беше, но в Европа това е първият и основен проблем. Споделихме своите възможности в тази сфера, споделихме и за повишаване на отбранителните способности на страната - новите самолети, които България закупи, реорганизацията на армията, множеството военни учения - и в Ново село, Безмер, Граф Игнатиево и на други места - в страната, в Черно море, за това, което направихме по отношение на някои руски дипломати", изреди някои от темите на разговорите Борисов.

Затвърдих позицията си, че съм против (чуждото военно присъствие - б.р.) в Черно море, каза той.

Енергийните проекти - съгласен съм, че правят страните зависими, но ние правим интерконектора с Гърция, който ни дава диверсификация, а в същото време Балкански поток дава възможност и за работа с държави в региона. Ясно трябва да се разделят взаимоизгодните бизнееси, интереси и да се спазват правилата и европейските ценности, изказа премиерът.

С икономическите възможности, които има Запада, може да направи така, че да има траен мир. Назовавайки проблемите с истинските им имена, мисля че може да има успех, каза Борисов.

Премиерът имаше среща с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, на която бе обсъдено разширяването на ползотворните двустранни контакти във всички сфери и актуални европейски въпроси.

"За нашата страна Германия остава водещ важен партньор в много области. Това отлично партньорство е основа за успешното справяне с предизвикателствата не само пред нашите две страни, но и за цяла Европа", отбеляза Бойко Борисов.

Около 30% от 100-те най-големи инвеститори в България са германски или с германско участие, стана ясно по време на срещата.

Акцент в разговора беше и сигурността. "България продължава стриктно да изпълнява ангажиментите си по опазване на външната граница на ЕС. Мигрантският поток е нулев, имаме цялостен обмен с всички немски и европейски служби, имаме и добросъседски отношения с Турция", заяви министър-председателят.

Запазването на стабилността и мира в страните от Западните Балкани и насърчаването на тяхната европейска перспектива също бяха част от темите на срещата между премиера Бойко Борисов и президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Двамата лидери бяха единодушни, че Европа трябва да остане единна пред всички предизвикателства и да продължава да бъде фактор, който ще гарантира на европейските граждани сигурност и просперитет.

Малко по-късно Борисов се срещна с министър-председателя на автономния иракски район Кюрдистан Масрур Барзани в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. Това е първата среща между Бойко Борисов и Масрур Барзани, по време на която бяха очертани посоки за активизиране на двустранните отношения в редица области.

"България следи с голяма загриженост развитието на обстановката в Ирак, който е изправен пред много предизвикателства. Надявам се скоро да бъде одобрено от парламента новото иракско правителство и то да продължи линията за пълно нормализиране на отношенията между федералното иракско правителство и правителството на автономния иракски район Кюрдистан в съответствие с иракската конституция", подчерта в разговора с Барзани българският премиер Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че без подкрепата на международната общност, стабилизирането и възстановяването на Ирак ще бъде много трудно.

България има готовност за съдействие за провеждане на икономическа реформа в Ирак, която да доведе до удовлетворяване на легитимните искания на иракския народ за по-добър живот, стана ясно от думите на българския премиер. "Българската страна би желала да активизира отношенията си с автономния иракски район Кюрдистан във всички възможни области, включително и в търговско-икономическата област", допълни Бойко Борисов.