Андерш Брайвик защити извършеното от него клане на 77 души и се похвали, че това е „най-зрелищната" атака от националист от времето на Втората световна война.

В обръщението си към съда антиислямския екстремист обвини норвежкото и европейските правителства за имиграционната им политика и мултикултурализма.

Изгониха съдебен заседател, искащ смърт за Брайвик

Oще...

Той обяви, че говори като командир на норвежкото и европейското "антикомунистическо" съпротивително движение и антиислямската екстремистка групировка, която той нарича Ордена на тамплиерите.

Според него действията са извършени от „добрина, а не от зло", за да предотврати по-голяма гражданска война. Брайвик заяви, че би го направил отново.

Съдия Венке Елизабет Арнтзен многократно прекъсва Брайвик, за да му напомня, че изказванията му трябва да бъдат кратки.

"От критична важност е да мога да обясня причината и мотивът" за клането, каза Брайвик. Той изтъкна, че е действал при самозащита, също така за защита на Норвегия от мюсюлманите, които атакували лявата политическа партия. Брайвик обвини либералите за имиграционната политика в страната.

Според Брайвик Западна Европа постепенно е поета от „марксистите и мултикултуралистите" след Втората световна война, защото не е имало „антикомунистически лидери" като американския сенатор Джоузеф Маккарти (сенаторът е участвал в политическия живот на САЩ през 50-те години на 20 век. Той е обвинявал комунистите за подривната им дейност във високите правителствени кръгове).

Атаката от 22 юли бе един превантивен удар. Аз действах при самозащита от името на моя народ, моя град, моята страна", каза Брайвик в края на обръщението си. „Следователно настоявам да бъда признат за невинен по настоящите обвинения", допълни той, цитиран от UKPA.

Обръщението му пред съда се състоя, след като съдебен заседател бе освободен заради коментар във „Фейсбук", че Брайвик трябва да получи смъртно наказание. Всички страни по процеса настояха Томас Индребьо да бъде освободен. Той бе заменен от временен съдебен заседател.

Брайвик има пет дни, за да обясни мотивите за извършените престъпления.

Вчера, първият ден от процеса, в Осло той пледира невинен и заяви, че е отнел живота на 77 души при две нападения на 22 юли миналата година, защото е действал при законна самозащита и също така да защити Норвегия от мултикултурализма.

Ако Брайвик бъде признат за вменяем, ще получи максималната присъда от 21 години затвор. Ако обаче съдът счете, че норвежецът е психически болен, той ще бъде изпратен на лечение в специализирано заведение.