Бразилските власти отпускат над 128 милиона щатски долара (693,6 милиона реала) за закупуване на руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V. Съответният документ е публикуван в събота вечерта в официалния вестник на правителството. Контрагент е Руският фонд за директни инвестиции, се посочва в съобщението, цитирано от ТАСС.

Очакваното време за доставка на ваксината не е уточнено. От руска страна декларираха, че Sputnik V може да бъде доставен в Бразилия в рамките на две седмици след одобрението му от националния регулатор. Покупката ще се извърши без търг.

И Бразилия не иска руската ваксина "Спутник V"

И Бразилия не иска руската ваксина "Спутник V"

Решение на местните власти

На 15 януари фармацевтичната компания Uniao Quimica и Руският фонд за директни инвестиции подадоха искане до регулатора за временно ограничено използване на Sputnik V в Бразилия за ваксиниране при спешни случаи. На 16 януари обаче здравният регулатор Anvisa отхвърли заявлението, като посочи като причина необходимостта от провеждането на трета фаза на клиничните изпитвания на ваксината в Бразилия. Това е стандартна процедура за искане на допълнителна информация, което не означава окончателен отказ за регистрация. Впоследствие Anvisa отказа това изискване.

Бразилия е регистрирала почти 10 милиона случая и над 240 000 смъртни случая. За малко повече от месец повече от 5,5 милиона бразилци - 2,6% от населението - бяха имунизирани. Няколко градове обаче трябваше да преустановят своите имунизационни програми поради липса на дози ваксини. Заради това страната обяви в края на декември амбициозна програма за собствено производство на ваксини.

Бразилският министър на здравеопазването Едуарду Пазуелу обяви през февруари, че страната планира да ваксинира цялото си население срещу COVID-19 през 2021 г.,. Той прогнозира, че половината граждани ще бъдат имунизирани до края на юни, а останалите по-късно през годината. По време на изслушването в Сената Пазуелу каза, че Бразилия преговаря с толкова много биомедицински компании за закупуване на имунизационни материали, че ще разполага с много различни ваксини, което затруднява координацията.

Русия стана първата държава в света, която регистрира ваксина срещу COVID-19 - "Спутник V".

Бразилия ваксинира цялото население срещу коронавирус още тази година

Бразилия ваксинира цялото население срещу коронавирус още тази година

Според властите, до края на юни ще са имунизирани половината граждани